26. 2. 2008

CQ WW 160m CW Contest 2008

Čtvrtý lednový víkend se náš radioklub OK1KSO zúčastnil pod značkou OK5W telegrafní části CQ WW 160m Contestu. V krušnohorském contestovém QTH pracovali už od čtvrtka na anténách Jirka OK1AEZ, Franta OK1AAU a Josef OK1FKD. Já a Karel OK1CF jsme do hor dorazili v pátek dopoledne a v podvečer doplnil partu Jarda OK1WF. Příznivé počasí, které v Krušných horách panovalo před víkendem, umožnilo připravit dvě sfázované vertikální vysílací antény a pro spojení s Evropou natáhnout invertované V. Pro příjem jsme měli k dispozici osvědčené beverage nasměrované na USA, JA a Jižní Ameriku. Díky důmyslnému anténnímu přepínači, který vyvinul a vyrobil Karel OK1CF, jsme mohli všechny antény libovolně přepínat na dvě pracoviště. Kromě toho přepínač zajišťoval, že na vyhledávacím pracovišti neshoří rádio, jakmile se na hlavním pracovišti stiskne klíč. Aby přípravy neprobíhaly příliš hladce, odebral se několik hodin před začátkem závodu VN transformátor v PA do věčných lovišť. Naštěstí jsme měli v jednom rozestavěném koncovém stupni identické trafo, a tak mohla opravárenská četa OK1AEZ a OK1FKD zničený transformátor vyměnit a koncový stupeň včas oživit.

V noci z pátku na sobotu nezačal jen samotný závod, ale také vichřice. A vypadalo to, že už neskončí. Vichr nepolevil celý víkend a poryvy kolem 130 km/h nebyly ničím výjimečným. V průběhu závodu nám vichřice několikrát poškodila beverage a Jirkovi AEZ s Frantou AAU nebylo co závidět, když ve vichru doprovázeném deštěm museli opakovaně vyrazit na pole opravovat přetržené antény a znovu stavět povalené kůly.


Do závodu jsme sestavili dvě dvojice operatérů: OK1CF+OK1NF a OK1FKD+OK1WF. Závod rozjíždí Karel CF a já. Od první minuty se mezi silnými EU stanicemi vedou urputné boje o kmitočet. Otázkou QRL? se téměř nikdo nezdržuje a vyslání QRL PSE QSY je vesele ignorováno. Na hamspirit a slušné chování na pásmu kašlou stanice ze všech koutů Evropy …
Po několika prvních výzvách zjišťujeme, že k transceiveru na RUN pracovišti nejde připnout americký beverage. Na opravu není čas a Karel musí poslouchat na TX anténu. Já poslouchám na druhém pracovišti na beverage a slabé stanice, které Karel neslyší, mu „dohazuji“. Docela nám to jde a provozní styl, kdy jeden vysílá a druhý poslouchá, užíváme v závodě mnohokrát a souhra je lepší a lepší. První noc jsou fb podmínky na západ a volají nás i W6 a W7 stanice. Dělat na stošedesátce šnůru stanic ze západního pobřeží je pro mě obrovský zážitek.
V sobotu dopoledne předáváme opratě Jardovi WF a Josefovi FKD a jdeme s Karlem na pár hodin na kutě. Den je samozřejmě slabší než noc, ale kluci poctivě bojují a přidávají do logu nová spojení a násobiče. Další střídání stráží nastává v podvečer. Karlovi CF se daří opravit přepínání antén a i RUN pracoviště může od tohoto okamžiku poslouchat na všechny beverage. Ale příroda je mocná a zuřící vichřice s deštěm chvílemi působí tak silné QRN, že v něm zanikají i nejsilnější signály.


Druhá noc je o poznání méně výživná, ale mohlo by být i hůř. Po půlnoci se nechávám vystřídat Josefem FKD. Karla CF střídá Jarda WF až nad ránem. V neděli dopoledne začínáme opatrně odhadovat, že bychom se na konci závodu mohli dostat přes hranici jednoho miliónů bodů. Přes den přichází jalová doba, stanice nevolají a ani hledání nepřináší nová spojení. Na několik hodin opouštíme pracoviště a sbíráme síly na finiš. Odpoledne naposledy střídáme operatéry. Žádné velké pileupy se nekonají a chvíle, kdy nikdo nevolá, si s Karlem krátíme klábosením a čtením posledních čísel QST. Večer přeci jen přicházejí světlejší chvilky, rejt stoupá a miliónová hranice padá. Ale ještě není vyhráno. Půldruhé hodiny před koncem závodu se začíná z koncového stupně valit hustý bílý dým. Samozřejmě v okamžiku, kdy jsme měli solidní pileup. Ještě jedno pokusné zaklíčování a už víme, kde je zrada. Anténní konektor shořel na uhel. Karel CF a Jirka AEZ se rychle pouští do opravy. Podařilo se a můžeme znovu rozjet pileup. Amíci pěkně volají a dvacet minut před koncem závodu přichází z opačné strany poslední násobič – volá nás Standa 3W3W (OK1JR). Ve Vietnamu je sluníčko už nad obzorem, ale Standa má vynikající signál.

Osmačtyřicet hodin uteklo jako voda a závod je za námi. Většina z nás zalézá do postelí. Jirka AEZ slyší na stošedesátce zobat Alexe W0ZTL ze Severní Dakoty a tak volá výzvu a W0ZTL po chvilce skutečně přichází a dává Jirkovi poslední chybějící stát pro diplom WAS 160m! Tím má Jirka splněno a může jít v klidu spát. Mně se kupodivu ještě spát nechce. Sedám k rádiu a lovím na dlouhých vlnách NDB majáky. Do postele jdu až před pátou ráno.

Pár čísel na závěr: V CQ WW 160m jsme získali 1.097.878 bodů za 1475 spojení se stanicemi ze 77 zemí DXCC a 45 US/VE států a provincií. Do logu jsme zapsali 1100 evropských stanic a 300 stanic ze Severní Ameriky. Nejvíc Američanů máme ze států Florida (27 QSO), New York (23 QSO) a Virginia (19 QSO). Z Kanady bezkonkurenčně vede provincie Ontario (16 QSO).

CU in CQ WW 160m 2009!

Žádné komentáře: