14. 7. 2008

Polní den 2008 - Poustevna OK/US-015

O prvním červencovém víkendu tradičně vyrazila naše parta složená ze členů radioklubů OK1KJO a OK1KSO na Polní den. I letos jsme zamířili na vrchol Poustevny. Po náročném hledání a nakládání všech potřebných věcí u Jindry OK1XR vyjela z Kadaně do hor trojice Josef OK1FKD, Honza OK1NF a Jindra OK1XR. Pod Poustevnou se setkáváme s Honzou OK1MJA. Kluci jedou na vrchol auty, já si od Honzy MJA půjčuji plastový kbelík, plním ho rádiem, akumulátorem, anténou, klíčem a sluchátky a s plným kbelíkem šlapu na vrchol pešky, abych dostál regulím programu SOTA.

Na Poustevnu přijíždí ještě Jirka OK1HJZ a Jarda OK1WF a tím jsme pro tenhle závod kompletní. Stavíme stany (vysílací a kuchyňský), stožár s osvědčenou anténou „Krtkou“ (13 el. F9FT v provedení OK1FKD), rozděláváme oheň a zbytek večera klábosíme a hodujeme. Do spacáků zalézáme až před půlnocí. Počasí nám zatím přeje, snad to tak bude až do neděle.

V sobotu dopoledne si dál užíváme pohody a dobrot. Jindra XR jako obvykle exceluje v roli šéfkuchaře a postupně vaří několik vynikajících polévek. Po vydatné snídani buduji KV SOTA pracoviště a s úderem desáté hodiny se ozývám na kmitočtu 7032 kHz. Okamžitě se rozebíhá solidní pajlap. Neprozřetelně jsem se usadil s rádiem na sluníčku, které začíná nepříjemně pálit. Po hodině provozu a devětapadesátém QSO z OK/US-015 děkuji všem za spojení, vysílám QRT a mizím do stínu.


Ještě před začátkem závodu máme na kopci několik návštěv. Přijel se na nás podívat Milan OK1AMX, Honza OK1AQB, Honza OK1SZK, dcera a vnouček Jardy WF. Na kole vyjel až na vrchol Libor OK1HJX, rovnou z dovolené dorazil Milan OK9UKI. Poslední návštěvou byli v neděli Vašek OK1DDX a jeho XYL. Kromě návštěv přijel ještě Aleš OK1CAP s cílem zúčastnit se Polního dne na 70cm.


Než se nadějeme, je 1400 UTC a začíná závod. První šichtu máme já a Josef FKD. Třetím do operatérského mariáše je Jarda WF. Technickou sekci tvoří Jirka HJZ, Honza MJA a Jindra XR. Bohužel jako obvykle je hned od prvních vteřin závodu na 2m pásmu neskutečné rušení způsobené nekvalitním signálem některých stanic. Letos „exceluje“ parta OL4A a zdatně jim sekundují kluci z OK1OPT. Holt není nad nápad vyjet do velkého závodu s nevyzkoušenou sestavou. Hlavně, že mám pořádnou páru a jsem slyšet. Ostatní ať mi vlezou na záda ...


Závod probíhá klasicky. Střídáme zobání a volání výzvy a při každé vhodné příležitosti se snažíme dělat telegrafní spojení. I když SSB signál OL4A prská až na telegrafním segmentu pásma, je CW provoz podstatně příjemnější a zároveň výnosnější než boj na SSB. Na 70cm vysílá rekreačním způsobem Aleš CAP. Před závodem Aleš nabízel, že se můžeme i na 70cm zúčastnit v kategorii MO, ale na to už nám nezbývají operatéři. A představa, že si ze 2m chodíme „odpočinout“ na 70cm nikoho nenadchla.

Čtyřiadvacet hodin rychle uteklo a závod končí. Výsledek 369 spojení a 87 tisíc bodů není ani neúspěch ani výrazný úspěch a odpovídá tomu, co se dá na dvou metrech udělat v krušnohorském rušení se sto watty a jednou anténou. Celkové hodnocení našeho Polního dne je ale veskrze kladné. Nečekaně dobře vyšlo počasí (pršet začalo těsně potom, co jsme dorazili domů a vyložili všechny krámy), technických závad bylo minimum, na kopci se sešla prima parta, pokecali jsme, zavysílali si a netrpěli jsme hladem ani žízní.


Naslyšenou v Polním dnu 2009! Nejlépe v kategorii 2m low power, o jejímž vyhlášení a vyhodnocování velmi silně uvažuji.

P.S. Další fotografie z Polního dne jsou k vidění v albu Jindry OK1XR.

Žádné komentáře: