11. 12. 2008

OK5W v CQ WW CW Contestu 2008

Na telegrafní vrchol KV závodní sezony jsme si letos museli počkat o týden déle, ale dočkali jsme se a na contest se sešla parta OK1AAU, AEZ, AMX, CF, DO, FKD, JR, MJA, NF, TA, WF, OK2ZW. I tentokrát nás transceiverem a vynikající závodnickou zelňačkou podpořil OK1XR.
Počasí v QTH OK5W mělo typický charakter konce listopadu (sníh a námraza), přesto jsme měli všechny antény v pracovní poloze už v pátek chvíli po poledni. Bohužel jsem se radovali předčasně. Ve čtyři hodiny odpoledne nevydržel dřevěný stožár se slopery pro 80m nápor větru a námrazy a s rachotem se zřítil k zemi. Ve vteřině jsme byli bez antén pro 80m. Zdeno 2ZW, který si brousil zuby na špičkový výsledek na 80m, vypadal jako zmoklá slepice a jadrnou moravštinou nadával jako špaček. Dali jsme hlavy dohromady a už potmě jsme na páteční noc natáhli provizorní šikmý dipól směrovaný na USA.

Obsazení jednotlivých pásem určil jako obvykle Jarda WF. Kvůli absenci Karla JKT jsem stejně jako v SSB části dostal na starost 160m, Zdeno ZW se posadil na svých oblíbených 80m, o pásma 40m a 15m se starala trojice Karel CF, Karel TA a Jirka DO, na dvacítku byl určen Standa JR a 10m očistec zbyl na Josefa FKD. Jarda WF jako libero zaskakoval kde bylo třeba.

Úplnou novinkou pro nás bylo použití deníku Win-Test. Trochu jsme riskovali, když jsme si na premiéru nového deníku zvolili CQ WW Contest, ale (aspoň tohle) nám vyšlo. Win-Test fungoval celý závod perfektně a jeho ovládání díky podobnosti s CT od K1EA byla hračka. Možnosti Win-Testu (práce s band mapou, přehled o dění na ostatních pásmech) nás nadchly a u Win-Testu už zůstaneme.

Samotný závod probíhal podle očekávání. Spodní pásma hrála pěkně, horní za mnoho nestála. Dvacítka se zavírala brzy, patnáctka samozřejmě hrála ještě hůř a na desítce jsme byli rádi za každý nový násobič, který se Pepovi FKD povedl. Provizorní anténa na 80m fungovala lépe než jsme čekali a v sobotu technická skupina přidala k dipólu ještě druhý dipól do východního směru. Narůstající námraza nás přes den donutila spustit k zemi HB9CV na 40m a anténu na 160m a obou antén oklepat led. Bez téhle operace by bezpečně došlo k další anténní havárii. Další technický zádrhel se objevil v neděli. V PA na 160m odešlo VN trafo a nezbylo nám, než na použít PA z 10m.

Náš hrubý výsledek 4292 QSO, 177 zón, 650 zemí a 7.713.429 bodů není žádný zázrak. Českou konkurenci (OL3Z, OL7R) jsme sice pobili, ale v rámci Evropy budeme rádi, když se vejdeme do první desítky. Výsledek po pásmech je k vidění na 3830.

Žádné komentáře: