11. 2. 2009

Zimní QRP závod 2009

Zimního QRP závodu jsem se chtěl zúčastnit od okamžiku, kdy Mirek OK1DOM vyhlásil jeho pořádání. I když mi vzhledem k mojí skromné VKV výbavě bylo jasné, že budu spíš rozdávat body než bojovat o vítězství. Rozhodnutí o QTH, ze kterého se závodu zúčastním, jsem nechával na poslední chvíli, protože záleželo na aktuálním počasí a také mojí ochotě nebo neochotě škrábat se na pořádný kopec. Nakonec jsem se zhruba týden před závodem domluvil s Tomášem OK1JRA na společné radiové akci – já pojedu QRP závod na 2m a Tomáš bude testovat chování svých dvou aktivních antén od dlouhovlnných kmitočtů po 30 MHz. Na Tomášův návrh jsme v neděli 8.2. vyrazili na kopec Orel (512 m).

Na místo činu jsme se bez potíží dopravili autem a za příznivého počasí (oblačno, ale téměř bezvětří a žádné srážky) se pustili do stavby antén. Tomáš měl rychle postavenou trojnožku s krátkou tyčkou a hrazdou s testovanými anténami a potom mi pomohl vztyčit skládací vojenský stožárek se čtyřprvkovou „zachovkou“. V autě si na místě řidiče Tomáš připravil poslechové pracoviště, já jsem se posadil vedle, zadrátoval jsem VKV rádio a byli jsme QRV.

V 11:00 UTC začala 2m etapa Zimního QRP závodu, ale žádný velký rozruch se v éteru nekonal. Na západě Čech kralovaly pásmu signály Libora OK1DOL z Krašova a party OK2M od Železného Újezdu. Solidní signály ze SOTA vrcholů produkovali Karel OK4DX (Huťská hora OK/PL-014), Peter OK1LX (Lesný OK/KA-008) a Pavel OK1MCS (Polom OK/PL-008). Kromě téhle pětice stanic a Jindry OK1NOR jsem nikoho dalšího neslyšel a tak jsem začal volat výzvu. Postupně mě zavolalo osm stanic a dál nic. Proladil jsem telegrafní část pásma, ale nenašel jsem jedinou stanici. Přesto jsem na 144.050 MHz zkusil dát výzvu. Zavolal mě DL8MCG a já měl radost, že jsem předchozí večer nepředělával šňůru k RMkovému klíči zbytečně. Nikoho dalšího jsem svým nerytmickým klofáním do ručního klíče nepřilákal a ke slovu přišla opět fonie. Do deníku mi přibyla další dvě spojení, ale tím „zástup“ volajících opět vyschnul. Znovu jsem zkusil CW. Našel jsem DL7URH/P a spojením s ním završilo první hodinu závodu. Ve druhé hodině závodu jsem udělal už jenom jedno telegrafní spojení s Láďou OK1LV a osm spojení na SSB, včetně nejdelšího spojení s OK1KCI (241 km). Závod jsem skončil s výsledkem 27 QSO a 2.110 bodů. To je při porovnání s konkurencí odpovídající mojí malé anténě a nízko položenému QTH. Se stejnou výbavou, jako jsem měl já, tj. 5 wattů a 4 elementy, udělal Pavel MCS z 1295 m vysokého Polomu 50 QSO a 6.256 bodů. Parta OK2M měla 10 wattů a 18 elementů a cca 670 m nadmořské výšky a udělala 49 QSO a 8.739 bodů. Závěr je jasný – pokud bych příště chtěl jet „na výsledek“, musím vylézt na vyšší kopec a nebo mít větší anténu. A nebo nejlépe postavit na vysokém kopci pořádnou anténu. (Ale to se v zimních polních podmínkách lépe řekne než udělá. :-)

Zatímco jsem závodil, Tomáš pilně testoval a porovnával svoje aktivní RX antény. (Postřehy nejen o testovaných anténách Tomáš shrnul v článku na svém webu.) Po závodě jsme za čerstvého studeného větříku všechno sbalili a vyrazili oklikou k domovu. (Oklika spočívala v návštěvě ve stáji, kde má Tomáš svého koně Robina. Tam jsem se v roli asistenta zúčastnil koňské pedikúry. Přežili jsme jí ve zdraví my i kůň, HI.)

Celá nedělní akce se mi moc líbila. Zúčastnil jsem se premiéry Zimního QRP závodu, po delší době jsem pořádně pokecal s Tomášem JRA a ještě jsem viděl něco nového z péče o koně. Už teď se těším se další radiové blbnutí z přírody!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Gratuluju Honzo... Mrkni jak jeli kluci od nas z OK1KCI na http://www.prdec.cz/

73 Ondra