23. 3. 2009

Vítání jara

Přesně po dvou týdnech od vydařené SWL výpravy s Tomášem OK1JRA opět vyrážíme do přírody užít si éteru bez průmyslového rušení a pěkně si v něm zalovit. Já i Tomáš toho máme na sobotu 21.března naplánováno víc, takže se do Líšťan dostáváme až s prvním jarním západem Slunce. Okamžitě po příjezdu se pouštíme do natahování antén. I když světla už moc není, zvládáme to celkem hladce. Za svitu čelovky stavím stan, Tomáš sbírá dřevo, rozdělává oheň a nastává oblíbený bod programu našich výprav – večeře u ohýnku. Na závěr večeře vaříme čaj. Přestože Tomáš tvrdí, že má v kanystru čistou vodu, je čaj kalný a chutná prapodivně. Doma bychom takový čaj bez váhání vylili do odpadu, tady jsme rádi, že se máme čím zahřát. :-) Ještě se kocháme nebem plným hvězd a potom už sedáme k přijímači. Naší hlavní zbraní je i tentokrát Icom R75, pro případ potřeby máme v záloze připravený IC-703. Antény jsme od minule také nezměnili. (Původně jsme plánovali natáhnout až 500 metrů drátu, ale časově a organizačně nám to nevyšlo.)

Začínáme poslechem nesměrových majáků. Tomáš může být spokojený. Těsně před odjezdem nainstaloval do přijímače krystalový CW filtr a DSP modul a obě vylepšení jsou hodně znát. Po NDB rozcvičce ladíme v okolí 500 kHz. Daří se nám ulovit maják SK6RUD na 500 kHz a QRSS vysílání majáku (SM6)BHZ na 504,5 kHz. OK0EMW nám opět uniká.
Zkoušíme další zajímavé kmitočty a na 2182 kHz přijímáme upozornění od italských pobřežních stanic. Podle pokynů se přelaďujeme na kmitočty 2624 kHz a 2642 kHz. Tady vysílají Trieste Radio (IQX) a Genova Radio (ICB) navigační varování pro lodě plující v Jaderském moři. Pro mě je hlášení pobřežních stanic novinka a Tomáš vzpomíná, jak tato hlášení poslouchal loni na VKV při IOTA expedici na chorvatský ostrov Porer.
Nezapomínáme ani na letecký provoz. New York Volmet a Gander Volmet pěkně hrají na 6604 kHz i na 10051 kHz. Shanwick Radio komunikuje s letadly letícími přes severní Atlantik na 3016 kHz, 5598 kHz a 8906 kHz. Po půlnoci ještě marně pátráme po ruských meteo stanicích. Potom už vypínáme RX a zalézáme do spacáků. Moc teplo venku není, ale aspoň máme jistotu, že se nebudeme v noci budit horkem. :-) Před usnutím ještě dlouho kecáme. Budíček si domlouváme na půl šestou, abychom byli při východu Slunce opět u přijímače.

Nedělní ráno nás vítá zataženou oblohou a čerstvým větrem. Víc než centimetr silný led na louži v brázdě potvrzuje, že v noci opravdu trochu mrzlo. Ani chladno a vítr nám však nemohou vzít chuť do dalšího poslechu. Prvním nedělním úlovkem je ve 04:45 UTC Peterburg meteo (6617 kHz). V rychlém sledu přicházejí další Volmety – Rostov meteo (8939 kHz), New York Volmet (6604 kHz a 3485 kHz) a vzdálený Auckland Volmet (6679 kHz a 8828 kHz). Na 5000 kHz pátráme po časovce WWV z Colorada. Místo WWV slyšíme těsně po východu Slunce havajskou stanici WWVH. Jsme příjemně překvapeni a máme z téhle časovky velkou radost.

Před dalším poslechem se posilujeme snídaní a čajem. Poslední etapu začínáme kontrolou námořních kmitočtů. Jediným zajímavým úlovkem je finské Turku Radio (OFK) vysílající po 06:30 UTC navigační varování ve finštině a švédštině. Čas, který zbývá do vysílání Bratislava Radia (OMC), vyplňujeme lovením českých NDB. Protože je Slunce už hodinu nad obzorem, moc si od toho neslibuji. Následuje už druhé překvapení nedělního rána. Slyšíme relativně vzácné majáky C-715 z Čáslavi a P-888 z Pardubic. Třetím novým majákem je pro mě LA-514.5 z Náměště nad Oslavou. Paráda. Čas běží a než se nadějeme, je 09:00 SEČ. V tu dobu by se mělo ozvat Bratislava Radio. A opravdu se ozývá. V obvyklém pořadí hlásí vodostavy v jednotlivých přístavech, polohu lodí a počasí v Bratislavě nejdřív na 4146 kHz a potom to samé opakuje na 6224 kHz.

V půl desáté s posloucháním končíme a začínáme balit naše radiové ležení. V silném studeném větru to není nic příjemného. Tomáš si bere na starost antény, já se peru s větrem o stan. V jeden okamžik to vypadá, že vítr zvítězí a budeme honit stan po poli. Naštěstí k tomu nedošlo. Po půl hodině práce máme konečně všechno zabalené a uklizené a můžeme vyrazit k domovu s konstatováním: Radiové vítání jara se povedlo!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Vás Radiomatéři. Články z podniknutých akcí jsou super. Hlavně o té mojí škodovce. Přeji hezký den Pepa.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, to jsem netušil že někdo poblíž mé chatičky pracuje na portejblu :-) škoda, mohl jsem se zastavit na kukandu....nedávno jsem jel od Líšťan FMpohár z auta, spíše ve stylu zůčastnit se než soutěžit :-) tak doufám že se příště zadaří a minimálně naslyšenou, nebo i nashledanou, Láďa OK1SDI