3. 12. 2009

Jarní CQ WW DX Contest

Nespletl jsem se. CQ WW DX Contest se sice koná na podzim, ale letos na konci listopadu nemělo počasí v Krušných horách s podzimem nic společného. V našem závodním QTH neležela na zemi jediná sněhová vločka, teplota byla po celý víkend nezvykle vysoká a kupodivu ani v noci nemrzlo. Po letech to byla oproti sněhu, ledu a mrazu příjemná změna.

Na kopci jsme se sešli v průběhu pátku a bez potíží jsme dostali všechny antény do pracovní polohy. Následně se zapojovala pracoviště pro jednotlivá pásma a uváděla se do chodu počítačová síť a připojení k DX clusteru. Nezapomněli jsme ani na poctivou večeři a doplnění vitamínů v dobře stravitelné, tj. tekuté podobě. (Nejmenovanému operátorovi vitamínový doplněk zachutnal tak, že by jej nejraději popíjel po celý závod, hi.) Po večeři Jarda OK1WF stanovil cíl 4.450 spojení a 8.075.000 bodů a k dosažení této mety rozdělil operátory podle klíče 160m: OK1JKT + OK1WF, 80m: OK2ZW, 40m: OK1CF + OK1NF, 20m: OK1DO + OK1JR, 15m: OK2ZV + OK1NF, 10m: OK1FKD. Technickou skupinu tvořila trojice OK1AAU, OK1AEZ a OK1MJA, kibicování si vzal na starost OK1FKH.

První noc závodu probíhala standardně a byli jsme zvědaví, jestli a jak moc se přes den otevře 15m. (Otevření patnáctky nám v SSB části CQ WW výrazně pomohlo k dobrému výsledku.) Bohužel to tentokrát nebyla na 15m taková sláva jako před měsícem. Ale Vítek OK2ZV se snažil a celý den poctivě bojoval. Pajlap se podle okamžitých podmínek přehazoval mezi 20m a 15m a zároveň jsme na 40m a 10m hlídali násobiče. S blížícím se soumrakem se občas objevil nový násobič také na 80m a tak měl co zobat i Zdeno OK2ZW. Noc na neděli byla samozřejmě doménou spodních pásem, přesto se několik násobičů na 20m podařilo udělat v dost pozdní dobu (poslední QSO v 2241 UTC). Podmínky na horních pásmech byly v neděli podobné jako v sobotu. Já jsem se na 40m snažil přes den vyzobávat nové země a slídil jsem po chybějících zónách. Poctivé hlídání pásma se vyplatilo a po spojení s VQ99JC jsme se mohli radovat ze splnění WAZ na 40m. Pozadu nechtěli zůstat ani kluci na 20m, kde nám stále chyběly zóny 1 a 31. Už to začínalo vypadat, že se budeme muset spokojit s osmatřiceti zónami, ale nakonec se příroda slitovala a nechala tři a půl hodiny po západu Slunce proniknout do středu Evropy signál havajské stanice z hezkou značkou KH6NF a o další hodinu a půl později přišla i vytoužená Aljaška (NL7Z) a s ní poslední chybějící zóna na 20m. Úspěch si připsal i Karel OK1JKT na stošedesátce, když spojením s VK9XW zajistil splnění WAC 160m.

Po osmačtyřiceti hodinách telegrafního koncertu jsme závod ukončili s hrubým výsledkem 4.669 QSO, 184 zón, 675 zemí a 8.236.951 bodů. Výsledek patří mezi naše lepší, ale konkurence nám výrazně utekla (OM7M i OM8A se dostaly přes 10 miliónů bodů). I tak to pro nás byl fb závod a příjemně prožitý víkend. Naslyšenou příště!

Opět jsem dal na rajče pár fotografií ze závodu.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak to mne uklidnilo, že i u vás máte člověka na kibicování. U nás jsem se této funkce ochotně ujímal vždy já :-)
Radek OK1MRK

Anonymní řekl(a)...

No jo, to je ovšem názor Honzíka XNF. Jinak fakta popsal vcelku správně a také se hezky pochválil. Skutečně se letos snažil:-)
Jarda OK1FKH