20. 1. 2010

Online galerie QSL

Rád si prohlížím QSL lístky. Nejenom ty, které dostanu za spojení a za poslechové reporty, ale také ostatní lístky, jež jsou k prohlížení volně dostupné na internetu:

Tom K8CX vytvořil Ham Gallery QSL Museum obsahující lístky ze všech 338 zemí DXCC, lístky ze zrušených zemí, QSL neuznané pro diplom DXCC, QSL za provoz z plavidel námořních i kosmických a další zajímavosti od roku 1921 do současnosti.



Bohatou sbírku historických QSL shromáždil Tony G4UZN. Srdce zaplesá nad lístky z pionýrských dob amatérského vysílání v USA i ve světě, k vidění jsou historické lístky z několika evropských zemí (Belgie, Francie, Itálie, Rumunsko, Španělsko, Švédsko, Spojené království) a také z Číny, Brazílie, Indie, Francouzské Indočíny, Palestiny. Specialitou jsou lístky, které posílal Don Miller sponzorům expedic.



Za shlédnutí stojí také galerie QSL Les Nouvelles DX. Stránky jsou ve francouzštině, ale není těžké se v galerii zorientovat a vybrat si příslušnou oblast zájmu. Galerie aktuálně obsahuje 7075 QSL roztříděných do oblastí: DXCC (nejžádanější země, zrušené země, QSL neuznané pro DXCC); bývalé prefixy různých zemí světa a stanice Magrebu; Antarktida; francouzské ostrovy v Pacifiku a v Indickém oceánu (FK, FO, FW, FR/B, FR/E, FR/G, FR/J, FR/T); QSL do roku 1945 (země DXCC, francouzské departmenty, státy USA).



Několik raritních QSL z let 1924 a 1925 má na svém webu radioklub při Harvardově univerzitě – Harvard Wireless Club W1AF. Tato dodnes fungující kolektivka je nejstarší aktivní klubovou stanicí na světě (založena roku 1909!) a kromě QSL je na stránkách W1AF k dispozici také kompletní historie prvních osmdesáti let klubu (1909-1989) sepsaná Eugenem W2KOY.



Pokud znáte nějakou další zajímavou galerii s historickými QSL, budu rád, když mě na ni upozorníte mailem na adresu ok1nf zavináč centrum tečka cz.

Žádné komentáře: