11. 1. 2010

Tisící SOTA spojení: Volyňský vrch OK/US-021

V sobotu 9. ledna nastala vhodná příležitost pro uskutečnění mojí první letošní SOTA výpravy. Chtěl jsem aktivovat Velký Špičák OK/US-002, ale vzhledem k aktuálnímu a předpovídanému počasí jsem plány změnil a místo Velkého Špičáku si za cíl vybral Volyňský vrch OK/US-021. Na VKV jsem už Volyňský vrch aktivoval v prosinci 2007 a proto jsem se tentokrát zaměřil na KV. Zabalil jsem IC-703, dipól na 40m, akumulátor 4,5 Ah a příslušnou bižuterii a v sobotu ráno jsem se autobusem přesunul z Kadaně do výchozího místa pochodu v Prunéřově. Po dlouhé době (skoro na den přesně po roce) jsem šel na kopec sám, ale kupodivu mi to nijak nevadilo. V duchu jsem popřál úspěch také Tomášovi OK1JRA a Radkovi OK1MRK, kteří se ve stejnou dobu vydali na Štěrbinu OK/ST-007, aby se po první neúspěšné snaze o její aktivaci pokusili o reparát.



Cesta pod vrchol Volyňského vrchu byla stejně jako celá okolní krajina pokryta čerstvě napadaným sněhem. Naštěstí bylo sněhu jenom něco mezi pěti a deseti centimetry, což pochod trochu znesnadňovalo ale neznemožňovalo. Časový plán jsem sestavil rozumně a tak mi cestou na vrchol zbyl i čas na malou svačinu. Rychlost postupu i samotnou trasu jsem průběžně kontroloval GPSkou. Po půldruhé hodině pochodu jsem došel na nenápadný a v lese ukrytý vrchol. Bez otálení jsem se převlékl z propoceného moirového trika do suché flanelové košile, přidal jsem pod bundu ještě teplý svetr a dal se do hledání vhodného místa pro natažení antény. To jsem objevil téměř okamžitě a mohl jsem začít instalovat dipól 2x10m a budovat vysílací pracoviště. Snažil jsem se co nejvíc práce udělat v rukavicích, abych nezačínal vysílat s prokřehlými prsty. V 1030 UTC jsem byl QRV a po nezbytné otázce QRL? jsem na kmitočtu 7.032 kHz dal výzvu. Odezva byla okamžitá. Po dvaceti minutách provozu jsem měl v logu pětadvacet stanic z jedenácti zemí a k tomu pěkně zmrzlé ruce. Ale vysílal jsem dál hnán přáním udělat minimálně 33 QSO, abych dosáhl hranice jednoho tisíce spojení navázaných ze SOTA vrcholů. Za dalších osm minut se mé přání stalo skutečností. V 1058 UTC mě zavolal Peter HB9CMI a tisícovka SOTA spojení byla „doma“. Před vypnutím rádia jsem ještě načal druhý tisíc QSO spojením s DL3KUM.



Dál jsem na nic nečekal, ruce jsem schoval do rukavic a dal se do balení. To šlo jako obvykle rychle a v 1113 UTC už jsem spokojeně opouštěl vrchol. Protože jsem neměl příliš času na experimentování s nevyzkoušenými cestami, držel jsem se až do Prunéřova vlastních stop a do Kadaně jsem se vrátil vlakem.

Pro zmrzlé ruce a snahu mít po vysílání co nejrychleji zabaleno jsem zapomněl udělat fotografii vysílacího pracoviště a tudíž jsou v článku k prohlédnutí jen fotky z cesty.


Po návratu domů jsem se dozvěděl, že také výprava Tomáše OK1JRA a Radka OK1MRK byla úspěšná. Na svých webových stránkách o tom má OK1JRA pěkné povídání.

1 komentář:

Jindra OK1XR řekl(a)...

Ahoj, smazal jsem to, neb počítač vytvořil pravopisnou chybu. Jen jsem chtěl, že jsi se zapoměl zmínit o rekonvalscenci v Lucerně s kamrády HI. Jinak pěkné čtení i jsem zhlédnul video OK1JRA. A ještě jednou congrast k tisícovce SOTA QSO.
Jindra OK1XR