18. 8. 2010

S kamarády na Kdyňsku: Koráb OK/PL-028 & Rýzmberk OK/PL-043

Když mi Zuzka nabídla na sobotu 14.srpna volný program, začal jsem bez váhání připravovat další SOTA výpravu. Oslovil jsem Romana, Radka OK1MRK a Tomáše OK1JRA a po zvážení několika variant jsem klukům nabídl výlet na Kdyňsko. Roman a Radek na nabídku kývli a po domluvení několika detailů nestálo našemu plánu nic v cestě. V sobotu ráno jsme dojeli vlakem přes Domažlice do Kdyně. Obloha nad Kdyní byla zatažená a kopce v okolí se schovávali v mracích, ale nepršelo a panovala ideální pochodová teplota.


Jakmile se nám povedlo vymotat z Kdyně, zapadli jsme do lesa a začali stoupat na Koráb. Směr nám kromě žluté značky ukazovaly také hřiby, které Roman cestou pilně sbíral. Na vrcholu jsme vedle vchodu do turistické chaty rozbili náš tábor a po převlečení do suchých triček začalo budování vysílacího pracoviště. Radek 1MRK vybalil z kufříku IC-706, na slunečník pověsil Slim Jima, připojil 7Ah akumulátor a byl QRV. Já z batohu jen vytáhl Wouxuna, deník a svačinu a byl jsem připravený na VKV aktivaci Korábu OK/PL-028. Hned první spojení s Vaškem OK1CVP/P z Brna (Radče) OK/PL-035 bylo SOTA/SOTA. V FM Poháru jsme rozdali body deseti stanicím, mimo jiné také Tomášovi OK1JRA/P a Zdeňkovi OK1IHZ/P, kteří aktivovali kopec Maršál OK/PL-071, a Pavlovi OK1ZAJ z Čerchova OK/PL-088. Roman mezitím zkoumal blízké okolí, ale žádné houby neobjevil. Kvůli mlze nemělo význam lézt na rozhlednu a tak jsme po úspěšné aktivaci a svačině vysílací nádobíčko zase sbalili a pokračovali v cestě. Další zastávkou byla zřícenina Nového Herštejnu. Informace o tom, že se jedná o jednu z největších zřícenin na západě Čech, nelhala a bylo co obdivovat.


Z Nového Herštejnu jsme zamířili k Rýzmberku. Pod kopcem Kravař nám cestu zkřížilo několik pitomců na terénních motorkách, kteří si les spletli s motokrosovou dráhou. Svorně jsme si zanadávali, ale dobrou náladu nám to nezkazilo a za neustávajícího klábosení jsme došli na vrchol Rýzmberku. Podobně jako na Korábu, i tady je fungující hospoda a rozhledna. A protože se počasí a viditelnost podstatně vylepšily, Roman neodolal, vylezl na rozhlednu a pokochal se výhledem do kraje. Ale ještě předtím jsme společně natáhli dipól na 40m. Radek zatím zprovoznil svůj transceiver, já jsme vedle jeho IC-706 položil svojí IC-703 a „Icom Party“ mohla začít. Zpočátku byl problém najít v okolí 7032 kHz volné místo pro můj desetiwattový telegrafní signál, ale nakonec jsme se prosadil a po prvním spojení s Royem G4SSH se další stanice sypaly jedna za druhou, resp. jedna přes druhou. Povedlo se i jedno SOTA/SOTA spojení s Tomim HA6IAY/P z kopce Babar-hegyes HA/EM-116. Radek se zaměřil na 2m FM, ale moc se mu nedařilo a ani po přeladění na 40m SSB to lepší nebylo a v aktivaci mu nepomohla ani sklenička medoviny. Vybitý akumulátor udělal definitivní tečku za jeho snahou o aktivaci Rýzmberku OK/PL-043. Romana tentokrát poslech telegrafie a příjemně hřející sluníčko ukolébaly a na chvilku si zdřímnul.


Posledním bodem programu na Rýzmberku měl být ohýnek a opékání buřtů, ale protože na vrcholu nebylo dřevo, zabalili jsme batohy, přesunuli se na úpatí kopce a ohýnek rozdělali tady. Opečené buřty jsme zapili stříbrskou desítkou a po uhašení ohně jsme spokojeně došli zpátky na nádraží do Kdyně, kde náš pochod po cca patnácti kilometrech končil. Návrat vlakem proběhl po stejné trase Kdyně - Domažlice - Plzeň. Podle mého soudu a také podle vyjádření kluků se celá akce povedla na jedničku. Díky za prima SOTA výlet, kluci!


Fotky jsou jako vždy k vidění na Rajčeti.

2 komentáře:

Radek OK1MRK řekl(a)...

Akce to byla více než skvělá. Ještě bych doplnil, že jsem si z cesty odnesl zajímavý kousek hliníkového profilu a Honza izolátor.

Jindra OK1XR řekl(a)...

Klucí to vám to šlape. Závidím. Holt už mi můj motor
jedoucí na jeden válec podobné akce jaksi nechce dovolit.
Jindra OK1XR