5. 11. 2010

CQ World-Wide SSB DX Contest 2010

Tahounům kolektivu OK1KSO se podařilo včas uvést všechny antény do provozuschopného stavu a tak jsme (OK5W) ani letos nechyběli v největším a nejpopulárnějším KV závodu sezony. Obsazení jednotlivých pásem operátory bylo následující: 160m - OK1WF+OK1FKD, 80m - OK2ZW, 40m - OK1CF+OK1NF, 20m - OK1JR, OK2ZI, 15m - OK1DO+OK1NF, 10m - OK1FKD+OK1WF, technická skupina: OK1AAU, OK1AEZ, OK1AMX, OK1MGJ, OK1MJA.


Závod jsme začali v sobotu v 0000z obvyklým způsobem, tj. pile-upem na 40m a zobáním násobičů a 80m a 160m. Podmínky šíření nebyly ideální, ale low bands parta bojovala statečně. Zářil zejména Zdeno OK2ZW, který měl po první noci na 80m uděláno víc než 80 zemí.


Tři hodiny po začátku závodu přišel vážný problém – v koncovém stupni na 40m/15m shořelo anodové trafo. Technická skupina pod velením Jirky OK1AEZ se ihned dala do práce, ale ani výměna trafa za náhradní nepřinesla kýžený efekt a museli jsme přistoupit k náhradnímu řešení. To spočívalo v přesunu PA mezi pracovišti. Koncový stupeň z 10m putoval na RUN pro 40m/15m a na jeho původní místo jsme nainstalovali konec z násobičového pracoviště. To jsme následně vybavili osvědčeným PA Drake L4B, který do té doby odpočíval v záloze. Nebýt toho, že jsme díky Jirkovi OK1DO měli o jeden kotel navíc, nevím, jak bychom vzniklou situaci rozumně vyřešili.


Jakmile bylo 15m pracoviště v sobotu dopoledne zprovozněno v plné síle, netrpělivě jsme se s Jirkou DO vrhli na pásmo a začali dohánět ztracený provozní čas. Zaměřili jsme se hlavně na počet spojení a než se patnáctka v podvečer zavřela, měli jsme jich v logu něco málo přes tisíc. V násobičích jsme ale na 15m silně pokulhávali. Nezbylo než se spolehnout na to, že i druhý den contestu budou přijatelné condx a násobičový deficit smažeme. To se naštěstí v neděli vyplnilo. Svůj kus práce v sobotu odvedli také kluci na 20m a Josef OK1FKD na 10m. Pile-up na deseti metrech neměl smysl, ale o to náročnější bylo poctivě celý den „bicyklovat“ po téměř prázdném pásmu a snažit se udělat každý dosažitelný násobič. Toho se Josef zhostil jako obvykle se ctí.


S přicházejícím večerem se hlavní nápor přenesl na spodní pásma. Na 160m poctivě pracoval Jarda OK1WF a jeho výkon nebyl nijak ovlivněn odpoledním koncertováním v německém Annabergu. Osmdesátku dál bravurně ovládal Zdeno a nezáviděníhodný masakr na 40m ležel na bedrech Karlovi OK1CF. Ten měl navíc situaci ztíženou tím, že použitý kotel omezoval v důsledku horšího PSV svůj výstupní výkon a to je na 40m SSB pochopitelně znát. (K tomu byl výsledek na 40m negativně ovlivněn poruchou PA uprostřed US pile-upu a tím způsobenou ztrátou několika stovek spojení.)
Nezávodní zajímavostí soboty byly 40. narozeniny Karla OK2ZI. (Ještě jednou všechno nejlepší, Karle!)


Skóre v polovině závodu napovídalo, že by za předpokladu hladkého průběhu druhé poloviny nemusel být konečný výsledek úplně špatný. Předpoklad naštěstí vyšel a v neděli jsme museli řešit už jen drobné problémy, např. rozpadlou šlapku na 15m (vyřešil OK1DO bez přerušení pile-upu) nebo problémy s chodem počítačů způsobené běžícím antivirovým programem (hladce vyřešil Milan OK1AMX). Stejně jako v sobotu, i v neděli se pěkně otevřelo 15m a mohli jsme přidat dalších 600 QSO a hlavně chybějící násobiče. Podobně na tom byla i dvacítka, se kterou jsme soupeřili v tom, komu se povede udělat všech 40 zón. (To nakonec dopadlo nerozhodně v poměru 39:39. Na dvacítce jsme neudělali spojení se zónou 36 a na patnáctce podmínky neumožnily spojení s první zónou.) Zdenovi se na 80m podařilo dotáhnout násobičové skóre až na 105 zemí a 27 zón a ke konci závodu si užil parádní pile-up. Jarda WF vyrovnal na 160m můj loňský klubový rekord a udělal 67 zemí a k tomu pěkných 18 zón. Karel CF dokázal vymačkat ze 40m něco přes 1.100 spojení se 129 zeměmi z 37 zón. Několik hodin před koncem závodu padla v souladu s předpovědí Báňského prognostického ústavu hranice 10 miliónů bodů a v poslední minutě závodu zakulatil Zdeno počet spojení na 5.400. Po 48 hodinách provozu jsme závod skončili s hrubým výsledkem 5.400 spojení, 181 zón, 668 zemí a cca 10.256.000 bodů. Výsledky po jednotlivých pásmech jsou k vidění zde.


Závod jsme jako obvykle zapili sektem a nad připraveným občerstvením jsme si povídali o všem možném ještě několik hodin. Po několika málo hodinách spánku jsme v pondělí ráno sbalili antény a rozjeli se k domovům.

Naslyšenou na konci listopadu v CW části CQ WW Contestu!

Žádné komentáře: