2. 11. 2011

CQ World-Wide SSB DX Contest 2011 pod značkou SN6F

Jak jsem psal v předchozím článku, Zbyšek SP6A a Andy SP6ECA mě pozvali, abych se nimi zúčastnil CQ WW DX Contestu. Kluci chtěli po šesti letech od své poslední účasti v CQ WW oprášit značku SN6F a bez aspirací na špičkový výsledek si v kategorii multi/multi užít závod.

V pátek odpoledne jsme se všichni sešli v Machnici v contestovém QTH SN6F. Povedlo se připravit tři kompletní pracoviště a po delším snažení Andyho SP6ECA začala fungoval i počítačová síť (ovšem zatím bez připojení k DX clusteru). K dispozici byla tři rádia (FT-1000MP, IC-756PRO a TS-850), tři koncové stupně á 500 W a antény invertované L (160m), invertované V (80m), 2 el. Yagi (40m), 5 el. Yagi (20m), 5 el. Yagi (15m) a 4 el. Yagi (10m). Rozdělení operátorů se dohodlo jen rámcově s tím, že noční šichty budou mít Zbyšek SP6A, Andy SP6ECA a Marek SP6NIC (a první noc ještě Maciek SQ8MZW), ve dne budou vysílat Jurek SP6QNU, Kuba SQ6ILJ a já.

Zleva: Andy SP6ECA, Marek SP6NIC, Jan OK1NF, Jurek SP6QNU (sedící), Zbyszek SP6A, Kuba SQ6ILJ (foto SP6QNU)

Protože v SN6F není místa nazbyt, jezdila denní parta spát do Wroclawi. Takže jsem se v pátek večer vrátil do Wroclawi a v sobotu ráno (0330z) jsme s Jurkem a Kubou jeli zase zpátky do Machnice převzít otěže. Po našem příjezdu bylo v logu jen 500 spojení a kluci nás informovali, že to na spodních pásmech moc nešlo. Jak se probouzela vyšší pásma, přeladili jsme stošedesátku na 20m, osmdesátku na 15m a později dopoledne čtyřicítku na 10m. Run jsme střídali s pročesáváním pásem, protože s naší výbavou se na přeplněných pásmech nedařilo rozjet žádný větší pajlap. V poledne, tj. cca ve čtvrtině závodu přestal jeden koncový stupeň dávat výkon. Zbyšek se pokoušel o opravu, ale neuspěl a tak jsme po zbytek závodu měli ke třem rádiím jenom dva PA.

Lineár polské DX expedice YK0A (1976) závod nepřežil

Noční parta si odpočinula jen krátce a v poledne byli všichni vzhůru. Večer jsme měli cca 2000 spojení a něco přes 2 milióny bodů. Já, Jurek a Kuba jsme se jeli vyspat do Wroclawi a Zbyška, Andyho a Marka čekalo pokračování martýria na spodních pásmech. V neděli ráno se kvůli změně času trochu zkomplikoval návrat do Machnice, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Po příjezdu jsme zjistili, že druhá noc byla ještě horší než noc z pátku na sobotu (mj. i proto, že v noci Andy a Marek odpadli a u rádia vydržel jenom Zbyšek :-).

Speciální násobičové pracoviště

V neděli Jurek konečně zprovoznil DX cluster a do počítačů začali chodit spoty, což se pochopitelně pozitivně projevilo na počtu udělaných násobičů. V duchu jsem tipoval, že bychom mohli mít na konci závodu 4 až 4,5 miliónu bodů. Snažil jsem se udělat co nejvíc dalších spojení, protože kluci se specializovali spíš na násobiče. Světlým okamžikem byl relativně krátký, ale výživný večerní pajlap amerických stanic ze všech koutů USA. (Spotoval nás dokonce KL7RA.) Vzápětí ovšem přišla neradostná chvíle, jelikož se do věčných lovišť odporoučel další koncový stupeň a na posledních pět hodin závodu nám zbyl jediný funkční PA. Ale závod jsme samozřejmě dojeli až do poslední minuty. Večer padlo 5 miliónů bodů a ke konci závodu jsme se snažili o překonání hranice čtyř tisíc QSO. To se díky závěrečnému pajlapu na 80m povedlo a končili jsme s výsledek 4000 QSO, 5.300.000 bodů. Jak dopadla jednotlivá pásma je vidět na následujícím obrázku.

Hrubý výsledek SN6F

Po závodě jsme rychle sbalili zařízení a počítače a rozjeli se do Wroclawi. Kluci byli spokojení, protože jsme udělali nový klubový rekord a já byl taky spokojený, protože jsem mohl prožít hezký víkend s fajn partou a pěkně si zavysílat.

Žádné komentáře: