15. 12. 2011

Bylo nás pět (CQ WW CW Contest 2011)

Nedlouho po SSB části CQ WW Contestu přišel Zbyszek SP6A s nápadem zúčastnit se také telegrafní části. Už se mě ani neptal, jestli se chci přidat, a rovnou mě pozval na závod. Pozvání jsem pochopitelně milerád přijal. Brzy se ukázalo, že největším problémem bude sehnat dostatek operátorů. Z party, která odjela SSB část, zůstal jen Zbyszek SP6A, Marek SP6NIC a já. Ostatní buď neměli čas nebo neovládají telegrafii tak, aby si troufli na velký závod. Nakonec Zbyszek sehnal dva ostřílené borce - Tadka SP6ASD a Wojtka SP6ARE a bylo nás pět.

Zbyszek zajistil i technickou stránku, což představovalo provedení drobných oprav na anténách a opravu koncových stupňů. Obojí se podařilo a do závodu jsme měli všechny antény včetně přijímacích K9AY a tři koncové stupně. Rádia jsme měli také tři: IC-756PRO, IC-746PRO a TS-2000. Tudíž jsme mohli postavil tři kompletní pracoviště, ovšem bez jakékoliv zálohy. O počítače a jejich propojení se opět postaral Andy SP6ECA. Měli jsme k dispozici i DX cluster, tentokrát po celou dobu závodu. Plán do závodu byl jednoduchý a jasný – udělat aspoň 3,2 miliónu bodů a překonat tak stávající polský M/M rekord. (Čtete správně, platný SP rekord v kategorii multi-multi je takhle nízký.)

A-team SN6F: SP6A, SP6ASD, SP6ARE

Kvůli organizačním potížím s dopravou jsem se spolu s Markem SP6NIC dostal do Machnic až v sobotu krátce po poledni, když nás tam odvezl Andy. Po první čtvrtině závodu to nevypadalo s výsledkem moc slavně, v deníku bylo asi 850 spojení a necelých 700.000 bodů. Bylo jasné, že pokud chceme splnit plán, budeme se ještě mít co ohánět. Naštěstí se nám přece jen povedlo "roztlačit káru" a spojení i body začaly přibývat větším tempem. Občas jsme zápasili s počítačovou sítí a taky se správným časem, takže jsme museli od sobotního podvečera používat místo UTC místní čas s tím, že po závodě u většiny spojení opravíme čas. Zajímavé bylo i přelaďování pásem. Ne každý koncový stupeň bylo možné použít na libovolné pásmo a tak přeladění ve snažším případě představovalo stěhování konců mezi pracovišti, ale byly i komplikovanější situace, kdy se museli vyrábět provizorní klíčovací šnůry s odpovídajícími konektory. To všechno ale zvládala dvojice Wojtek SP6ARE a Zbyszek SP6A bravurně. Wojtek dokonce kromě vysílání, řešení technických problémů a udržování DX clusteru v chodu, zvládnul ještě čtení sci-fi povídek a než byl závod u konce, přelouskal celou knížku. (A ještě mi stihnul povyprávět a o DX expedici do Sýrie, kterou v roce 1976 podnikli s Hubertem SP6RT při níž ze štábu syrské armády v Damašku udělali pod značkou YK0A něco přes deset tisíc spojení. Moc se mi líbil Wojtkův styl humoru a musím se smát, když jsi vzpomenu na jeho výroky a komentáře.)

Wojtek SP6ARE zabraný do čtení

V neděli už bylo jasné, že polský rekord máme v kapse a zbývala jen otázka, jak vysoký nový rekord bude. Závěr závodu ještě zkomplikovala závada na Tadkově rádiu (TS-2000), jež znamenala, že finišovat budeme jen se dvěma pracovišti. Nepříjemné bylo i vysoké PSV, které se nepravidelně objevovalo u antén na 160m a 80m. Přes všechny komplikace jsme závod dokončili s hrubým výsledkem 4300 spojení a 6.600.000 bodů. V neděli večer přijel Andy SP6ECA a hned za tepla jsme mu vysvětlili, že ho po závodě čeká práce s nápravou bordelu v časech spojení. (Omlouvám se za použitý výraz, ale výstižněji zmatek v deníku popsat neumím.) Naše sdělení Andy přijal klidně. (To ovšem ještě nikdo z nás nevěděl, že není zmatek jen v časech, ale také ve špatně nastaveném datu. :-) Jakmile závod skončil, začali jsme rychle balit a v půl třetí ráno už jsme byli zpátky ve Wroclawi.

Dobojováno ...

Kluci, díky za ufb víkend a závod!

Žádné komentáře: