2. 10. 2012

Activity Report – 09/2012

Září je pryč, a tudíž je čas na další pravidelnou zprávu o mojí radiové činnosti. I když jsem moc nevysílal a nedostal jsem se za uplynulý měsíc na žádný SOTA vrchol, „radio-aktivní“ jsem přece jenom byl:

Digitální provoz
Ke QRP vysílání módem JT65 jsem se dostal až několik dní před koncem září poté, co se mi vrátil opravený transceiver. Moc času jsem digitálnímu provozu nevěnoval, ale i tak se mi povedlo udělat 22 spojení. Potěšilo mě 6 nových zemí (OH, GI, YL, 9H, PA, I) a taky jediné zářijové DX spojení s Alexem UA9CR na vzdálenost 3176 km. Několik dalších DXů jsem dekódoval (A6, CE, PY, VK, W), ale nedovolal jsem se. Můj QRP signál mimo Evropu zachytily stanice v 4X, EA8, HL, JA, VE, VK, W v silách od -11 dB do -23 dB. Nejvzdálenější stanicí, která mě přijímala, byl Julian VK4CMV. Ve vzdálenosti 15744 km mě na dvacítce slyšel -14 dB. Na to, že jsem vysílal výkonem 2 watty do hliníkové trubky ohnuté do kruhu o průměru 92 cm, je to docela pěkné.
QSL 
Na setkání ve Strojeticích jsem si u Josefa OK1ES vyzvedl balíček lístků z QSL služby a na oplátku jsem mu předal QSL k odeslání. Mezi došlými lístky pro OK1-34856 bylo 5 nových pásmových zemí – 5B (160m), C5 (10m), CO (40m), HA (12m), JW (20m) a řada dalších QSL pro diplomy, na kterých pracuji: 27 nových DOKů na 80m pro DLD, 13 ruských distriktů pro diplom RDA, 19 nových evropských prefixů pro EU-PX-A, 2 ostrovní skupiny (EU-050, EU-139) do diplomu IOTA atd.
Direktem z Montany odpověděl na můj SWL report Roger N3RC.
Do sbírky mi přibyla také jedna nová země DXCC. Za pouhých 25 dní od odeslání mého SWL QSL mi od Tima M0URX přišel lístek 9M4SLL a pod číslem 275 jsem do seznamu potvrzených zemí připsal Spratlyovy ostrovy. Kéž by podobně pracovali i všichni ostatní QSL manažeři.
QSL 9M4SLL
Setkání 
Nejvíc času jsem radiovému koníčku mohl věnovat o druhém zářijovém víkendu. V sobotu 8. září se konalo pravidelné radioamatérské setkání ve Strojeticích. S Jardou OK1WF jsme se vypravili do Strojetic hned ráno, abychom se mohli zúčastnit zasedání české sekce DIG. Na schůzi přednesl Zdeněk OK1AR zprávu o činnosti sekce za uplynulý rok, rozdal ocenění ze závodů a potom se diskutovalo o přípravách mezinárodního setkání DIG, které se bude konat příští rok v Podbořanech. Po schůzi následovala volná zábava. Moc rád jsem po čase viděl řadu kamarádů (Jirku OK1AJZ, Olgu OK1CAM, Dana OK1HRA, Petra OK1FFU, Míru OK1JEH, Maxima OK1JMK, Honzu OK1NP, Zdeňka OK3RM) i nové tváře, které jsem znal jen z éteru.
Strojetice - Zdeněk OK1AR mluví, OK1WF, OK1XR, OK1AJZ, OK1JMK poslouchají
Ze Strojetic jsme se s Jardou OK1WF přesunuli do Krušných hor, kde v našem klubovém QTH probíhala brigáda na opravě směrovky na 10m. Ale když jsme chvíli po poledni přijeli, měli už kluci hotovo. Jarda aspoň rozdal med od Zdeňka OK1AR a odjel troubit. Já jsem na OK5W zůstal až do neděle. Kromě jiných činnosti jsme s Honzou OK1MJA, Frantou OK1AAU a Milan OK9UKI rozebrali východoněmecký krátkovlnný lodní vysílač SS-1000 a uvolnili tak místo na pracovišti pro 80m.
Schiffssender SS-1000 před demontáží
SWL 
Oč méně jsem v září vysílal, o to více jsem se snažil na KV pásmech poslouchat. Do sbírky slyšených zemí DXCC mi pod číslem 283 přibyl tichomořský ostrov Swains, ze kterého vysílala expedice NH8S, a jako 284. zemi jsem slyšel expedici 3D2C na Conway Reef. Poslouchal jsem i kontroverzní provoz Z60KKosova. Aktivací Kosova a navíc použitím prefixu, který nebyl Mezinárodní telekomunikační unií žádné zemi přidělen, vzbudili Martti OH2BH, Hans PB2T a ostatní „spolupachatelé“ ve světové radioamatérské komunitě vášnivé a někdy až zuřivé reakce. ARRL sice vydala prohlášení, že spojení s Z60K nebudou do DXCC uznávána, ale i v tomto případě platí stará radioamatérská poučka WFWL (Work First, Worry Later), tj. nejdřív udělej spojení a potom se starej. A tak neměla stanice Z60K o pajlapy nouzi. Ze sousední Albánie jsem slyšel pěkný telegrafní provoz Franty ZA/OK1HH, Bohouše ZA/OK2BOB a před CQ WW RTTY ještě Pavla ZA/OK1DX.
Na jih Evropy vyrazila také ústecká parta amatérů doplněná o některé přespolní, aby se pod značkou 9A8OK ozvala z chorvatského ostrova Palagruža. Slyšel jsem je hned první den provozu na 80m. (Kromě vysílání kluci plánují i další zajímavé aktivity, např. vypuštění driftující radiové bóje s APRS trackerem a QRPP majákem.)

Ostrov Palagruža - cíl expedice ústeckých amatérů
Radost mi udělaly i tři stanice z Arktidy. Karl LA8DW vysílal ze Špicberků pod značkou JW8DW. Z Medvědího ostrova jsem slyšel Erika JW2US. (Medvědí ostrov jsem slyšel vůbec poprvé. Sice to není samostatná země DXCC, ale platí jako zvláštní entita pro diplom WAE a kromě toho je to pro mě nový ostrov IOTA.) A z grónského Kangerlussuaqu pěkně hrála stanice XP2I.
Protože sbírám lístky z jednotlivých oblastí Ruské federace, potěšily mě stanice RK0JT a RZ0JWK - moje první SWL úlovky z Amurské oblasti, a UA6A/6, což je pro mě první stanice z Dagestánu. Z Čečenska už lístek mám, ale i tak byl Chamzat RW6PA teprve třetí stanicí z této kavkazské republiky, kterou mám v SWL deníku.
Zážitkem byl i poslech první čínské expedice BY1WXD/0 do Tibetu.
Pro diplom IOTA jsem kromě JW2US poslouchal v rozmezí několika málo dní dvě stanice ze skupiny EU-138. Nejdřív jsem narazil na Freda SM7DAY/P a potom na Gaby SD7M.
Do SWL deníku jsem v září zapsal taky 32 nových speciálních stanic, většinou z Velké Británie.

1 komentář:

Jindra OK1XR řekl(a)...

Konečně je ten obrovský krám z 80m a 2m pryč. Než zas volné místo Jirka zaplní dalším krámem. HI. Congrast k tvrdé robotě. :)