31. 10. 2012

CQ World-Wide SSB DX Contest 2012

Na letošní CQ WW SSB jsem se těšil víc, než kdy jindy. Aktuální údaje o sluneční aktivitě a stavu geomagnetického pole slibovaly dobré podmínky na horních pásmech a kromě toho jsem loni na OK5W chyběl a závodu jsem se účastnil s partou SN6F.
V pátek před závodem se nás v krušnohorském QTH OK5W sešlo celkem patnáct, přičemž předvoj tu byl už od čtvrtka. Jarda OK1WF rozdělil jedenáct závodníků a rádia na jednotlivá pásma následovně:
 
160m   OK1FKD, OK1WF     Elecraft K3
80m     OK2ZW, OK2ZA         IC-756 Pro III
40m     OK1CF, OK7CM         IC-775
20m     OK1JR, OK1NF          FT-1000MP
15m     OK2ZI, OK7CM           FT-1000MP
10m     OK1TA, OK2ZC          FTDX-5000
Technickou skupinu tvořila čtveřice OK1AAU, OK1AEZ, OK1AMX a OK1MJA. Šéfkuchař OK1XR uvařil velký hrnce vynikajícího guláše a ještě větší hrnec zelňačky.

Karel OK1TA exceloval na desítce
Aby nebylo všechno úplně růžové, objevily se v pátek první technické problémy. Nefungoval rotátor na 15m a u jednoho ze sloperů na 80m se utrhl napáječ. Obojí se podařilo včas vyřešit a s dostatečnou časovou rezervou jsme byli QRV. Ale dlouho jsme se neradovali. Dvacet minut po začátku závodu přestal fungovat koncový stupeň na 40m a chvilku potom začaly problémy s micro keyerem na 80m. Plně funkční zůstalo jenom pracoviště na 160m a nezbývalo než rozjet pajlap na nejnižším pásmu. Problémy na 80m jsme odstranili poměrně rychle, oprava konce na 40m trvala přes půldruhé hodiny. Začátek závodu byl tudíž horší než obvykle, ale ztráta nebyla nijak zásadní.

Svářečka po opravě
Jakmile se začala otevírat horní pásma, hned bylo veseleji. První násobiče na 10m jsme dělali už před půl osmou letního času a jakmile to mělo smysl, přesunul se na desítku taky pajlap. Průběžně jsme náš výsledek porovnávali s loňským rokem a po překonání obtíží na začátku závodu jsme na tom byli lépe než před rokem. Jelikož se loni povedlo překonat dvacet let starý český rekord v kategorii Multi/Single, vypadalo to, že máme slušnou šanci rekord znovu vylepšit.
Nakonec ale bylo všechno jinak. V Krušných horách od pátečního odpoledne sněžilo, v sobotu se ke sněhu přidal vítr a počasí odpovídalo spíš telegrafní části CQ WW Contestu. Žádné velké vrásky nám to nedělalo, protože jsme v QTH OK5W na zimu a sníh zvyklí. Nápor drsného počasí ale nevydrželo vedení vysokého napětí a v neděli ve 02:18 UTC jsme zůstali bez proudu. Od energetiků jsme se dozvěděli, že na vedení popraskaly izolátory a dodávka elektřiny bude obnovena kolem poledne. To byla studená sprcha a zároveň konec nadějí na solidní výsledek. Po rychlé poradě jsme se s těžkým srdcem rozhodli, že závod odpískáme. Za 26 hodin a 18 minut provozu jsme udělali 3868 spojení ...
Pěkné počasí přišlo pozdě
Balili jsme o 24 hodin dříve a s mnohem menší radostí než obvykle. Při spouštění antén krásně svítilo sluníčko a panovala zimní idylka, ale na zlepšení nálady to bylo málo. Po odjezdu středočeské party (OK1JR, OK1TA, OK7CM) a moravského Z-teamu (OK2ZA, OK2ZC, OK2ZI, OK2ZW) jsme ještě využili přízeň počasí k demontáži problémového rotátoru na 15m a tím pro nás radiový víkend skončil.
Loňský výsledek jsme nepřekovali ...
Pár dalších fotek je na rajčeti.

4 komentáře:

Jindra OK1XR řekl(a)...

Kluci hlavně, že vám chutnalo :)

Luděk Odehnal OK2ZC OK3C řekl(a)...

Jo bylo to mňam. NSL v CW Luděk 2ZC

Karel OK2ZI řekl(a)...

Jindro super a díky! Těšíme se na CW nášup. Karel 2ZI

Anonymní řekl(a)...

Papaní bylo super a lidi taky teším se zas za rok naviděnou Ruda 2ZA