30. 11. 2012

CQ World-Wide CW DX Contest 2012

Čtyři týdny od CQ WW SSB utekly jako voda a nastal poslední listopadový víkend a s ním telegrafní část největšího KV závodu. V contestovém QTH OK5W se sešla stejná parta jako v říjnu, s výjimkou Rudy OK2ZA, který si zatím na závodní telegrafní provoz netroufá. Jarda OK1WF usoudil, že se rozdělení operátorů z SSB části osvědčilo, a rozpis se změnil jenom tím, že na 80m nahradil Josef OK1FKD chybějícího Rudu:
160m  OK1FKD, OK1WF     Elecraft K3
80m    OK2ZW, OK1FKD     IC-756 Pro III
40m    OK1CF, OK7CM       IC-775
20m    OK1JR, OK1NF         FT-1000MP
15m    OK2ZI, OK7CM         Elecraft K3
10m    OK1TA, OK2ZC         FT-1000MP
 
Technická skupina: OK1AAU, OK1AEZ, OK1AMX, OK1MJA
Ani tentokrát se nám nevyhnulo několik technických problémů. Motor u rotátoru na 15m prošel před závodem opravou, ale potíže s rotátorem pokračovali. Kluci se s rotátorem mořili velkou část pátečního večera, než se jim ho podařilo zprovoznit tak, aby se antény točily oběma směry. Další potíže s anténou na 15m nebyly, ale přesto nás po závodě čekalo nemilé překvapení. Problémy byly i s příjmem na spodních pásmech. Americký beverage byl na 160m hluchý a po kontrole antény vyšlo najevo, že je problém v krabičce, kterou se signál z beverage rozvádí na pásmo. Nebylo šanci provést opravu v průběhu závodu a nezbývalo než z nouze poslouchat na vysílací anténu. Ostatní problémy už byly jen maličkosti.
Magie QRO
Podmínky šíření nebyly nijak zázračné a mohli jsme jen vzpomínat, jak to chodilo loni. Naopak nám nebývale přálo počasí. Celý víkend jsme absolvovali bez sněhu, větru a hlavně bez námrazy, což je na konci listopadu v Krušných horách věc nevídaná. Franta OK1AAU to komentoval slovy, že takové počasí (sníh v říjnu a jaro v listopadu) nepamatuje od roku 1969, kdy náš klub začal z Lysé hory jezdit KV závody.
Jaro na konci listopadu
V neděli nás poctil návštěvou Jindra OK1XR a potěšil nás hrncem výborné zelňačky. Zaprášilo se po ní a ani nevím, jestli měl někdo možnost dát si druhou porci.
Pro motivaci a taky kvůli přehledu o tak, jak si stojíme, jsme celý závod sledovali on-line skóre konkurenčních stanic. Bylo zajímavé vidět, jak komu utíkáme a kdo utíká nám. Přes několik taktických chyb, spočívajících ve špatném načasování změny pásma pro RUN, a přesto, že nám předčasně došel RUM, jsme závod úspěšně dojeli až do konce a v rámci OK jsme konkurenci (OL3Z, OL7M) v kategorii M/S překonali.
Hrubý výsledek
Po závodu následovalo obligátní posezení a po krátkém spánku balení antén a všeho ostatního. Při parkování antény na 15m jsme zjistili, že je u horní antény utržený napáječ a že jsme celý závod odjeli jen na jednu anténu. Koaxiál jsme pravděpodobně nevědomky utrhli při páteční opravě rotátoru. Kromě toho jsme našli opálený sloper na 80m v místě připojení prodlužovacího úseku zářiče. Aspoň bylo vidět, že Zdeno OK2ZW nezanedbával směr na USA. :-)

1 komentář:

Jindra OK1XR řekl(a)...

Jseš rychlý jak kuna :). Dík za pěkný článek