5. 12. 2012

Activity Report – 11/2012

V listopadu se toho kolem rádia událo víc, než jsem čekal:
QSL
Přišlo mi dalších deset QSL. Komory se pěkným lístkem od expedice D64K staly mojí 276. potvrzenou zemí. Sbírám také lístky z Antarktidy a tak mi udělal radost QSL od Larse ZS7/DL1LLL. Je to už třetí antarktická základna, z níž jsem Larse slyšel. Na posluchačské reporty z pásma 630m mi odpověděli Luboš OK2BVG a QSL manažer majáku DI2AE. Nové pásmové země mi potvrdili Martin GI3SG, Duncan ZL3JT a Abdullah A61Q. Direkty mě potěšili také Pasi OH1UM, Norberto IW2OGW a Bernd DL5RDP. Pro vylepšení statistiky potvrzených pásmových zemí jsem začal využívat eQSL. Výsledek se dostavil ihned a získal jsem několik potvrzení od stanic, ze kterých marně doluji papírové lístky. Díky tomu moje DXCC skóre na 30m poskočilo z 98 na 101 potvrzených zemí a 30m je tím pádem dalším pásmem (a prvním WARC pásmem), kde mám splněny podmínky SWL DXCC.
Výběr z listopadových QSL
SOTA
V týdnu před CQ WW Contestem jsem strávil dva dny v Liberci. Kdykoliv tam přijedu, říkám si, že se musím podívat s rádiem na Ještěd. Tentokrát se to konečně podařilo. Počasí bylo přijatelné, tj. nepršelo, ale Ještěd z Liberce vidět nebyl. To mě ale nemohlo odradit. Dojel jsem tramvají na konečnou do Horního Hanychova a po modré jsem začal pochodovat na vrchol. Za nějakou dobu jsem vystoupal nad oblačnost, která ležela nad Libercem, ale ukázalo se, že jsem se dostal jenom mezi dvě vrstvy mraků. Lepší to nebylo ani na vrcholu a z panoramat nebylo nic. Mezi dva stromy jsem pověsil dipól, zadrátoval rádio a na 7032 kHz jsem po první výzvě vyvolal pajlap. Stačily na to tři watty výkonu a nevadilo ani to, že je pravé poledne všedního dne. Už jsem se mnohokrát přesvědčil, že lovci SOTA vrcholů na krátkých vlnách odpoví na CQ SOTA v jakoukoliv dobu, ale stejně mě to vždycky znovu potěší. Člověk okamžitě zapomene na namáhavý výstup s těžkým batohem nebo nepřízeň počasí. Jakmile jsem uspokojil všechny zájemce o OK/LI-010, začal jsem bez otálení balit a následně sestupovat zpátky do Liberce. Teprve při zpátečním pochodu se začala rozpouštět horní vrstva oblačnosti a z mraků vykoukl ještědský vysílač.
Přece jen se ukázal ...
SWL
Nejlepšími listopadovými SWL úlovky jsou dvě nové země. Na několika pásmech jsem poslouchal provoz expedice PT0S z brazilských ostrovů SvatéhoPetra a Svatého Pavla (#287). Z Mauritánie (#288) byla pěkně slyšet polská expedice 5T0SP. Další zajímavou stanicí z Afriky pro mě byla 7P8D. Království Lesotho už jsem v minulosti slyšel (7P8R), ale QSL se mi ani přes několik direktů a mailů nepodařilo z Ivana UR9IDX vypáčit. Snad bude s QSL manažerem 7P8D lepší pořízení.
Radost mi přinesly radiové vlny také z Antarktidy. Stanici 8J1RL z japonské základny Showa jsem zalogoval na 10m a je to vůbec poprvé, kdy jsem na nejvyšším KV pásmu slyšel Antarktidu. Z nově vybudované indické antarktické základny Bharati se ozval Bhagwati VU3BPZ/P.
Několikrát se mi povedlo být u rádia při pěkném otevření pásma 12m. Mám na tomto pásmu velké mezery v DXCC a bylo příjemné zapsat do SWL deníku řadu nově slyšených zemí ze všech kontinentů. Trefil jsem se i do pěkného otevření deseti metrů. Toho jsem využil k lovu majáků. Mezi fb majákové úlovky patří HP6RCP/B, K5AB, K5TLJ/B, K5TLL/B, KA1EKS/BCN, N1ME/B, N8PUM/B, NS9RC, W0ERE/B, W8EH, WA4OTD.
Dařilo se také na středních vlnách. Na novém amatérském pásmu 630m produkoval z lodi Žitava solidní signál Jaro OM1II. Kromě něho jsem ze šumu vydoloval ještě signály Stefana DK7FC, Chrise G3XIZ, Luboše OK2BVG, klubové stanice IQ2MI a Rika ON7YD.
Zajímavé čtení
Do knihovny mi v listopadu přibyly dvě knížky o radiové historii. Už dlouhá léta sháním knížku Za tajemstvím éteru od Josefa Daneše, OK1YG. Nakonec jsem nečekaně uspěl v jednom slovenském antikvariátu. Za výtisk ve výborném stavu nechtěli ani 5 eur! Pamatuji si, jak jsem tuhle knížku jako kluk „objevil“ v kadaňské knihovně a jak jsem z ní byl nadšený. Tenkrát jsem litoval jenom toho, že neznám žádného radioamatéra, který by mi mohl odhalit něco z tajemství éteru. Dnes si říkám, jaká je škoda, že se musel Jožka OK1YG při psaní ohlížet na cenzuru a přemýšlím, co všechno z prvorepublikové a poválečné předúnorové radioamatérské historie se nemohlo v Tajemství éteru objevit. Ještě větší hřích je ztráta Jožkova bohatého archivu. Po Jožkově smrti nejspíš všechno skončilo ve sběru, popelnici nebo kamnech.
Když už jsem si nechal ze Slovenska poslat jednu knížku, prošel jsem i zbytek nabídky antikvariátu. A dobře jsem udělal. V záplavě knih byla i První kniha československého radioamatéra. V roce 1926 ji vlastním nákladem vydal „radioamatér F. Martin“ a i po více než pětaosmdesáti letech od jejího vydání je zajímavé a poučné si v ní listovat a číst. Knížka voní starým papírem a starou radiotechnikou a jsem rád, že ji mám. (Fotokopii První knihy čs. radioamatéra je možné získat na webových stránkách ČAV.)
Novinky v knihovně
Dodnes platná amatérská moudra z roku 1926
Závody
Jediný závod, který jsem minulý měsíc poslouchal, byl OK-OM DX Contest. Slídil jsem po nových OK a OM stanicích a i když jsem závodu věnoval jenom několik hodin, pár nových stanic (8x OK, 4x OM) mi do SWL deníku přibylo.
Závodní sezona vyvrcholila na konci listopadu telegrafním CQ WW DX Contestem. Na rozdíl od SSB části jsme v OK1KSO odjeli celých 48 hodin, a i když se nepovedlo překonat loňský rekordní výsledek, úplný propadák to nebyl. Detaily jsou v předchozím článku.
Větrníky v sousedství OK1KSO
Protože další povídání nejspíš sesmolím až v lednu, přeji už teď vám i vašim blízkým v klidu prožité Vánoce a úspěšný vstup do roku 2013!

1 komentář:

Jindra OK1XR řekl(a)...

Congrast k úspěchům a k ůlovkům :)