2. 2. 2013

Activity Report – 1/2013

Z hlediska radiové činnosti byl leden velmi dobrým měsícem. Podařila se pěkná zimní SOTA aktivace, na krátkých vlnách jsem slyšel řadu zajímavých stanic a sbírka QSL se rozrostla o několik pěkných lístků. Kromě toho jsem se v lednu stal členem International Short Wave League.

Členský diplom a odznak ISWL
QSL
Úroda QSL byla v lednu hodně bohatá. Vrcholem jsou tři nové země – Sable (WA4DAN/CY0 a AA4VK/CY0), Lesotho (7P8D) a Jan Mayen (JX5O). Počet potvrzených zemí DXCC díky tomu poskočil na číslo 282. Největším problémem bylo získání QSL JX5O. Po skončení expedice jsem poslal svůj QSL + SASE Stanovi SQ8X, ale ani za rok a půl jsem se nedočkal odpovědi a podle ohlasů v různých DX fórech je na tom podobně řada dalších stanic. Stan SQ8X je výborný grafik a umí dělat krásné návrhy QSL lístků, ale jako QSL manažer stojí za starou belu. Naštěstí začal koncem loňského roku vyřizovat QSL agendu JX5O Tim M0URX, na kterého je spolehnutí, a ten mi taky obratem potvrdil report a poslal mi lístek JX5O. Spolu s JX5O byly v obálce QSL od 3A/ON5UR (nová země na 160m), MS0OXE (ostrov Tiree, EU-008) a MX0LDG (ostrov Lundy, EU-120). Velkou radost mi udělal svým lístkem také Gerry VE8GER (první QSL z Northwest Territories). Z opačného konce světa je lístek od VU3BPZ/P (indická antarktická základna Bharati). Vzácností je i QSL BY1WXD/0 od první čínské radioamatérské expedice do Tibetu. Přišly mi také dva majákové QSL. Milánská sekce ARI provozuje středovlnný maják IQ2MI a Trabzonská odbočka TRAC udržuje v provozu 10m maják YM7TEN/B. Na moje QSL poslané přes QSL službu odpověděli direktem Patrick PD5DB, speciální stanice GB1MT, klub K5LBJ (TX), Jim KD0S (SD), Jarmo OH2BN / OG2N, Al WA3GFM (PA), Curt N0OK (MN) a Jerry K1WTX (ME). Aby toho nebylo málo, přišla pravidelná várka lístků z QSL služby. Tentokrát jich bylo 430 gramů mezi jinými byly v balíčku QSL 3XY1D, 4K7Z, 4L1MA, 5H4BL, 7Z1HL, EI80IRTS (80 let IRTS), IY6GM (připomínka experimentů Guglielma Marconiho), J25DXA, OA1F, PJ5G, RX9KD (Jamaloněněcký autonomní okruh), TP50CE (50 let Evropské sociální charty) a UA0OD (Burjatská republika). Opačným směrem (na QSL službu) jsem v lednu poslal balíček s 1,35 kg mých QSL.

Výběr z lednových QSL 
SOTA
Na třetí lednový víkend jsme s Radkem OK1MRK a Renatou naplánovali další společnou SOTA výpravu, tentokrát na Doubravu OK/PL-034. Čerstvě napadaný sníh sliboval, že nás čeká pravá zimní aktivace. Pochod jsme začali v Klatovech, a protože nemělo smysl si výstup na vrchol komplikovat, vybírali jsme nejschůdnější cestu a šli jsme po silnici. Ocenili jsme, že cesta byla kvůli případné údržbě vysílače protažená až na vrchol. Cestou jsme nezavřeli pusu a dvanáctikilometrový pochod rychle utekl. Na vrcholu nás přivítaly chátrající budovy, které tu vybudovala a zanechala armáda, a vysoký stožár s množstvím antén. (Doubravu využívala armáda od padesátých let do roku 1994 pro účely protivzdušné obrany státu. Na vrcholu byl umístěn přehledový radiolokátor P-35 Saturn a radiolokační výškoměr PRV-11 Věršina s impulzním výkonem 1200 kW!) Udělali jsme vrcholovou fotografii a zbývalo vybrat vhodné místo pro vysílání. I když nefoukalo a mráz byl přijatelný, shodli jsme se, že bude nejlepší zalézt do některého z opuštěných objektů. V malé místnosti ve vybrané budově jsme si zřídili pohodlné pracoviště s IC-7000 a venku jsme mezi dva stromy natáhli dipól.

Radek OK1MRK v SOTA hamshacku
První se k rádiu posadil Radek a aktivoval Doubravu na 40m SSB. Mezitím jsme si já a Renata prohlédli celou budovu. Potom jsme se dočkali návštěvy. Ve dveřích se zničehonic objevil starší chlapík a chtěl vysvětlit, co tam děláme, jestli nerozděláváme oheň a jestli plánujeme ve zdemolované budově přespat. Snažil jsem se mu vysvětlit, že jsme radioamatéři, nocleh že neplánujeme a dohodli jsme se, že před budovou si oheň rozdělat můžeme. Když se chlapík odporoučel, posadil jsem se k rádiu já a Radek s Renatou šli připravit oheň. Jakmile jsem dal na kmitočtu 7032 kHz výzvu, sesypala se na mě horda lovců SOTA vrcholů a dělal jsem spojení za spojením. Je parádní zažívat pajlap přesto, že člověk vysílá s pěti watty do dipólu, který visí dva metry nad zemí a je naladěný do SSB části pásma. Málo platné, SOTA je výborný program a telegrafie je zázračný druh provozu. Za 33 minut jsem měl v notýsku 45 spojení a mohl jsem se na pásmu s klidným srdcem rozloučit a jít k ohni. Ten už krásně plápolal a byl nejvyšší čas na buřty. Při opékání buřtů jsme se dočkali druhé návštěvy. Přijelo auto a z něj vystoupil kluk v našem věku a silně nalíčená blondýna. Kluk vytáhl fotoaparát a stativ a oba zamířili do “naší“ budovy. Když se po delší době znovu objevili u vchodu, měla na sobě blondýna místo kalhot minisukni. Mohli jsme jenom hádat, co uvnitř fotili. Po jejich odjezdu už byl na vrcholu Doubravy klid. Dojedli jsme buřty, uhasili jsme oheň, sbalili anténu a zařízení a šli jsme najít kešku. To se nám povedlo bez dlouhého hledání. Potom už byl čas vyrazit na zpáteční pochod. Zvažovali jsme odlišnou trasu, ale nakonec jsme se kvůli množství sněhu vraceli stejnou cestou. V Tajanově jsme se na chvíli ohřáli v hospodě. Kvůli špatnému odhadu času potřebného na cestu z Tajanova na klatovské nádraží jsme na konci cesty museli výrazně přidat do kroku. Vlak do Plzně jsme ale stihli a ve vytopeném kupé jsme mohli konstatovat, že se výprava na Doubravu povedla na výbornou. Jedinou vadou byla mlha na vrcholu, pro kterou se ani tentokrát nekonal výhled do kraje. Pro lepší představu jsou na rajčeti fotky.
SWL
V lednu jsem po pásmech brouzdal výrazně víc než v prosinci a to se v SWL deníku samozřejmě projevilo. Žádnou novou zemi jsem sice neslyšel, ale na nedostatek zajímavých stanic si stěžovat nemůžu. Konečně jsem byl ve správný čas na správném kmitočtu a zároveň podmínky šíření přály tomu, abych si mohl poslechnout provoz stanice KC4AAA z antarktické základny Amundsen-Scott postavené na jižním pólu. Splnil se mi tím jeden z mých posluchačských snů.

Základna Amundsen-Scott na 90° jižní šířky
Pěkné DXy přišly i ze všech ostatních kontinentů: Afrika – 5T, 5Z, 6W, 7X, D2, SU, TY, ZD7, ZS; Asie – 4S, BY, EK, HL, T6, UK, VU, XV; Jižní Amerika – 9Y, FY, HK, PJ2, PZ; Oceánie – T8, YB; Severní Amerika – C6, FG, FM, XE. Z Evropy mě na 10 metrech potěšily stanice z GD, HB0, JX a kromě nich celá řada speciálních stanic (mj. G100RSGB, OU1RAEM, stanice s prefixy Z320 a OE2013).

Žádné komentáře: