2. 4. 2013

Activity Report – 3/2013

V březnu jsem se rádiu nevěnoval tak intenzivně jako v předchozím měsíci, ale přesto se pár radiových věcí povedlo:

DIPLOMY
Jakmile jsem se minulý měsíc přehoupl přes hranici 500 SOTA bodů, požádal jsem o vydání příslušného diplomu. Barry GM4TOE žádost i tentokrát vyřídil rychle a já si mohl ozdobit hamshack nejtěžším diplomem, jaký jsem dosud získal. Jeho získání sice nevyžadovalo prosedět stovky hodin u rádia a shromáždit příslušné QSL, ale než jsem nasbíral 500 aktivátorských bodů, napochodoval jsem s batohem na zádech po kopcích víc než 750 kilometrů za každého počasí. Vysílal jsem v dešti, za sněhové vánice, na přímém letním slunci. Aktivoval jsem kopec při teplotě vzduchu -17°C a zažil jsem i aktivaci, kdy byla teplota o 55°C vyšší, tj. +38°C a ani kousek stínu, kam bych se mohl ukrýt. Ale ať bylo WX jakékoliv, byla každá aktivace krásným a neopakovatelným zážitkem. Pro mě je program SOTA ideální kombinací mých koníčků – radioamatérského vysílání a pěší turistiky.

Diplom za 500 SOTA bodů

QSL
Lístky přicházely i v březnu. Nejcennějším přírůstkem (285. potvrzená země) je QSL od expedice ZL9HR na Campbellovy ostrovy. Mike GM0HCQ mi potvrdil dva reporty ze svého putování po moři do Antarktidy a zpět na palubě výzkumné lodi James Clark Ross (GM0HCQ/MM a VP8CMH/MM). Zajímá-li vás výzkum Antarktidy a/nebo radioamatérský provoz z námořní lodě, doporučuji návštěvu Mikova webu.
North Shore Radio Club ze severního předměstí Chicaga mi poslal QSL za příjem jejich klubového majáku NS9RC/B, který vysílá výkonem 5 wattů ERP na kmitočtu 28 297 kHz ze čtverce EN62DC. Zlepšené podmínky šíření na 10m přinesly signál NS9RC/B ze vzdálenosti 7246 km v pěkné síle.
Direkty mi poslali Milan OK2ZMB, Dick SV0XBN/9, Theo PD0ROC, Mirek OK2CV a Trevor G1JZY. Další pěkné lístky mi přišly v balíčku z QSL služby. Jarní várka bývá z hlediska kvantity QSL slabší, ale na kvalitu to vliv nemá. Nejvíc mě potěšily lístky A52AB, BD4CQ, HB0CC, IG9W (AF-019), J79WE, OZ8MW/P (EU-088), PJ5/SP6IXF, SV8/IZ4JMA (EU-052), TO3A, a taky QSL od Vildy OK7AW (ex OK2VVN) za můj report z konce roku 2011. Vilda je mojí první potvrzenou OK stanicí. Mám lístek OK2VVN z 80m CW s datem 25. 7. 1995 a teď OK7AW z 27. 11. 2011 opět na 80m CW. Je prima slyšet po více než 16ti letech tu samou stanici, byť s novou značkou.

Březnové QSL

SOTA
Týden před koncem března jsme s Radkem OK1MRK vyrazili na další kopec. Tentokrát padla volba na Hřeben OK/ST-031, nenáročný kopeček ležící cca 3 km jihovýchodně od Kařezu. Lehký terén nám příroda ochotně kompenzovala dost studeným počasím a aktivace dvoubodového vrcholu byla nakonec možná náročnější než leckterá zimní aktivace vyšších kopců. Ledový vítr zesiloval slabý mráz takovým způsobem, že pocitová teplota mohla být o dobrých osm až deset stupňů nižší. Přesto se nám ve zdraví podařilo splnit oba hlavní cíle výletu – naladit dva nové SOTA dipóly a aktivovat vrchol. Jakmile jsme došli z Kařízku na vrchol Hřebenu, pustili jsme se do instalace a ladění antén. V ledovém větru to nebyla příjemná práce. Po ladění antén došlo na vysílání. První se ozval Radek na 40m SSB a jelikož mu spojení přibývala rychleji než kdy jindy, byl nadmíru spokojen. Potom jsem nastoupil já na telegrafní část aktivace. Ani já si neměl (kromě zimy) nač stěžovat. Když jsem uspokojil čtrnáct lovců, usoudil jsem, že jsme si na vrcholu užili dost, a vyslal jsem QRT. Ztuhlými prsty jsme s Radkem rychle sbalili radiostanici i obě antény a hurá najít vhodné místo na rozdělání ohně. Příhodný plácek jsme objevili na úpatí Hřebenu a za chvilku už plápolal malý ohýnek a pekly se buřty. Teplá svačina a horký čaj završily naší radost z pěkného výletu. Pochod jsme zakončili tam, kde začal – na nádraží v Kařízku.

Radek OK1MRK/P při aktivaci OK/ST-031
Zasloužená odměna (foto OK1MRK)

SWL
I přes omezený čas strávený na pásmech jsem slyšel pár zajímavých stanic. Nejlepšími březnovými DX úlovky jsou dvě nové země. Z Temotu (#292) se pod značkou H40T ozvali Sigi DL7DF a jeho expediční parta. Signál H40T nebyl nejsilnější, ale tak to má u DXů být, hi. Výrazně lépe procházel signál z jižního Pacifiku od anglické expedice XR0YG na Velikonoční ostrov (#293). Michael G7VJR, Nigel G3TXF, John G4IRN a Martin G3ZAY předvedli jako obvykle vynikající telegrafní provoz, který bylo radost poslouchat. Jako kluk jsem hltal knihy Ing. Pavla Pavla a Thora Heyerdahla o rozpohybování obrovských kamenných soch na Velikonočním ostrově a od té doby je pro mě Velikonoční ostrov alias Rapa Nui jedním z nejexotičtějších míst na Zemi. Teď jsem ho konečně slyšel v éteru ...
Z ostatních slyšených stanic stojí za zmínku expedice 9M4SLL na Spratlyovy ostrovy, japonská expedice 3B9DX na ostrov Rodrigues a také dvě jednomužné výpravy – z Bangladéše vysílal začátkem března Vadim UT6UD jako S21XV a ze Srí Lanky pracoval Petr OK1CZ jako 4S7TRG. Dále mám v deníku stanice CP4BT, DS3HWS, DU1IST, DU1/LA6FJA, FG8NY, HC2AC, HL2/KU1CW, J5UAP, KL2YV, PJ7AA, SU9VB, TZ6BB, V31LJ, 5N7M, 9X0NH a ze vzácnějších evropských stanic HV0A a RI1FJ.
 
 
Sochy na Rapa Nui (převzato z webu XR0YG)

Závody
V březnu jsem se účastnil jediného závodu. V ARRL Weekend DXCC Contestu pořádaném ISWL jsem pár hodin poslouchal na 20m a 40m s cílem zachytit co nejvíce amerických států, kanadských provincií a zemí DXCC. Skončil jsem s výsledkem 252 spojení, 98 násobičů a 24 696 bodů.

Žádné komentáře: