5. 1. 2019

Activity Report – 12/2018

V posledním měsíci roku 2018 jsem aktivoval tři mé oblíbené SOTA vrcholy a zúčastnil jsem se tradičního výročního setkání radioklubu OK1KSO. Kromě toho jsem navázal několik desítek digitálních spojení a do sbírky přidal pěkné nové QSL.

Digitální provoz
Módem FT8 jsem udělal několik dalších DX značek. Z Afriky to bylo po jedné stanici z Madeiry (CT3MD) a Jihoafrické republiky (ZS6C), z Asie po jedné z Ománu (A41KT) a Kataru (A71AE), doplněné o šest stanic z Japonska (JA2ATE, JA5JQH, JA9ALR, JH6VXP, JH9KVF, JR2LJO). Jedinou severoamerickou stanicí v deníku byl Russ VE9FI z provincie Nový Brunšvik. Zážitkem je pro mě každé spojení s Oceánií. V prosinci jsem se mohl radovat z QSO s Garym VK8AW z australského Severního teritoria a Wowonem YB1BML z ostrova Jáva. VK8AW je navíc mojí první stanicí ze zóny 29 (Západní zóna Austrálie).
Samozřejmě nepohrdám ani Evropou. Můj skandinávský deník se rozšířil o další stanice z Finska (OG55W, OH5KT), Norska (LB2WD, LB3NI, LB4MI) i Švédska (SA6BPD, SM3JBO, SM4CJY, SM5IMO). Neodolal jsem ani nové stanici z Islandu (TF3PPN) a z domácího éteru mě potěšil Víťa OK4GP. Z příležitostných stanic jsem se dovolal novoroční HF19NY a dále HF80PGB (80. výročí vítězství polského horkovzdušného balónu v závodě o Pohár Gordona Bennetta) a SX60RAAG (60 let řecké národní radioamatérské organizace). Sbírku prefixů pro WPX Digital mám díky prosincové aktivitě bohatší o EW6, HF19, HF80, IV8, JA2, JA5, JH6, JH9, JR2, LB3, LB4, OG55, OK4, RT5, RZ3, RZ6, SX60, TK5, UT6, UY0, VK8, YB1 a Z36.
QSL
Ve várce 0,29 kg lístků z QSL služby převažovaly lístky pro OK1-34856 nad QSL pro OK1NF v poměru 8:1. Jako posluchač jsem ocenil nové body pro diplomy:
IOTA: NA-128 Île-aux-Coudres
OHC: 243 Vihti, 306 Hausjärvi, 632 Konnevesi, 677 Toivakka
PACC: PA0FVH, PA3BUD, PA3ECZ, PA6NH
RDA: KA-05 Centrální rajón Kaliningradu, SV-17 Bogdanovičský rajón
USA-CA: Jackson Co., MO; Monroe Co., PA; Winnebago Co., IL
WPX: 5P2, DN1, DQ2, IU5, IY1, JL8, LI3, OF100, RN22, SD1, SG8, XL2


Za digitální spojení mi přišly QSL od DX stanic 9M2TO, JK3IJQ (nový prefix) a skandinávských stanic JW2US (Medvědí ostrov, IOTA EU-027), LB5WB (nový prefix), LB9N (nový prefix). Nový prefix na CW jsem si mohl započítat díky lístku TM2Y.
Poslední direkty v roce 2018 mi za posluchačské reporty poslali Ari OH3NU (OHC 301 Asikkala) a Nikolaj R9JAL (RDA HM-01 Chanty-Mansijsk). Třešničkou byl direkt od Davida OK6DJ s lístky z jeho expedic na Mayotte TO6OK (nová pásmová země a nový prefix) a do Kosova Z66D, což je pro mě jako posluchače 323. potvrzená země DXCC. Obdivuhodné je, že od Davida přišly QSL za pouhé čtyři dny od odeslání mých posluchačských lístků!
Setkání
Tři dny před koncem roku jsem se moc rád zúčastnil tradičního setkání a zároveň výroční členské schůze chomutovského radioklubu OK1KSO. V krušnohorském vysílacím středisku se sešlo 14 členů (Franta OK1AAU, Milan OK1AMX, Honza OK1AXK, Karel OK1CF, Josef OK1FKD, Jarda OK1FKH, Milan OK1FMX, Karel OK1JKT, Petr OK1MGJ, Honza OK1MJA, Honza OK1NF, Dalibor OK1UKC, Sváťa OK3CV, Milan OK9UKI) a Líba OK1LYL jako host.
Josef OK1FKD zdědil po Jardovi OK1WF roli šéfkuchaře, uvařil prvotřídní vepřový guláš a také nezbytné kořínky. Nad dobrým jídlem jsme zhodnotili uplynulý rok a probrali plány na rok následující. I když jsem na setkání mohl strávit jenom několik hodin, bylo mi tam s kamarády bezvadně a odjížděl jsem s jediným přáním – ať se za rok sejdeme znovu a nikdo z přítomných ať nechybí.
SOTA
Kromě setkání OK1KSO patří k prosinci také chanuková SOTA výprava. Tentokrát byla jejím cílem Vlčí hora OK/PL-090 tyčící se nad Kosím potokem cca 12 km severozápadně od Stříbra. Den před výpravou k nám přijel Radek OK1MRK a po příjemně stráveném večeru jsme ráno vyrazili vlakem do Ošelína a odsud po svých na kopec. Za bezvětří a slabého mrazíku bylo potěšením stoupat ve sněhovém poprašku od Mže až na vrchol Vlčí hory. Cestou jsme nepotkali živou duši, jen čerstvé stopy od krve. Kapky krve se kupodivu objevovaly výhradně uprostřed cesty. Vrtalo nám to hlavou a teprve při zpáteční cestě Radek nejspíš odhalil příčinu. Prostou a jasnou, jak to u podobných „záhad“ bývá. Na Vlčí hoře jsme se usadili u turistického přístřešku, Radek připravil vysílací pracoviště s FT-817ND a vodorovně nataženou Háčovkou, já jsem mezi třešně pověsil dipól na 30 metrů a mohlo se vysílat. Nejdřív se k rádiu posadil Radek a já zatím sbíral dřevo na oheň. Když měl Radek na dvoumetru aktivováno, vystřídali jsme se. Dal jsem výzvu na 10.118 kHz, ale žádný velký pajlap se nekonal. Postupně zavolali jenom LY2BNL, SA4BLM a F5SAU. To bylo na platnou aktivaci málo a tak mi nezbylo než ladit po pásmu a hledat další stanice. Nejdřív jsem na začátku pásma natrefil na dobře slyšitelnou stanici, která jen rozdávala 599, aniž by operátor aspoň občas zahrál svojí značku. Nechal jsem to být a radši jsem zavolal Olliho OH3UQ. Při spojení mě napadlo, že už jsem hodně dlouho nedělal na CW klasické QSO, při kterém se vyměňují jména, QTH a informace o zařízení a třeba také o počasí. Po rozloučení jsem zavolal ještě příležitostnou stanici LZ532PSO, což byla ona neznámá stanice na začátku pásma. Měl jsem štěstí, že operátor po dlouhé době dal svojí značku. Zahrál jí dost svižným tempem a bez opakování. Zajímalo by mě, kolik volajících ji správně přijalo a kolik jich opsalo trochu složitější značku z DX clusteru...
S platnou krátkovlnnou aktivací v deníku jsem se přeladil na VKV, abych udělal ještě pár dalších spojení v Provozním aktivu. Na 2 m se bez problémů povedla s2s spojení s OK1KAD z Klínovce, OK1KKL z Kozákova a OK1KNF z Korábu, díky čemuž jsem si mohl připsat Koráb jako 21. SOTA vrchol, který jsem aktivoval i ulovil. Dovolal jsem se i OK1KQH, OK1XFJ, OK1RDO, DJ7R a kupodivu i OK2KZO ze Znojma. Ani Radek nezahálel, a zatímco jsem vysílal, rozdělal oheň. Rád jsem vyměnil telegrafní klíč a mikrofon za klacek s buřtem a trochu tepla u ohně. Radka to znovu táhlo k rádiu, aby rozdal body těm několika stanicím, které byly slyšet na sedmdesáti centimetrech. Ani já neodolal telegrafní výzvě OK1KKL a marně jsem přitom přemýšlel, kdy jsem naposledy udělal CW spojení na 432 MHz. Jako posledního jsem zavolal ještě OK4AC. Když jsme dovysílali a dojedli, všechno jsme sbalili a vydali se na další etapu pochodu. Přes dvě vyhlídky (Goethovu a Nad lomem) jsme došli k památníku obětí 1. světové války a potom do Černošína. V infocentru jsme poklábosili s pohlednou slečnou, zakoupili a v teple napsali pohledy a prohlédli si místní muzeum. Na náměstí jsme pohledy hodili do schránky a po žluté značce jsme se vypravili na Volfštejn. Ani tady nikdo nebyl a celou zříceninu jsme měli jenom pro sebe. Po krátké prohlídce a občerstvení nám zbývalo už jenom dojít zpátky na ošelínské nádraží a vlakem se vrátit do Plzně, kde jsme se rozloučili a rozjeli se k domovům. Byl jsem z výletu nadšený a těším se na další společné akce!
Další výlet se povedlo uskutečnit na Štěpána. Na Svatobor OK/PL-089 se mnou šla Julie a kamarád Jirka ze Sušice se svojí neteří Sofií. Pochod jsme zahájili na nádraží v Hrádku u Sušice a díky Jirkovi jsem poprvé vyzkoušel Hraběnčinu cestu a navštívil vyhlídku Poustka. Všechny nás potěšilo, že byl Svatobor pocukrovaný sněhem, kterého s nadmořskou výškou přibývalo. Největší radost z toho pochopitelně měly holky a na každém aspoň trochu nakloněném a zasněženém místě zkoušely sáňkovat na igelitovém pytlíku a mojí karimatce. Kromě toho Julie ve sněhu četla stopy zvířat a já se nestačil divit, co všechno už zná. Další radost jsme si udělali ohněm a opékáním buřtů na krásném místě v závětří skal. Jako vždy nám na čerstvém vzduchu chutnalo. Využil jsem přestávku i radiově a na čtyřiceti metrech jsem udělal 12 lovců, včetně tří, které jsem v SOTA deníku ještě neměl (9A8RA, EB2GKK a SM0OEK). Zároveň jsem konečně mohl Jirkovi předvést telegrafní provoz na krátkých vlnách. Z vrcholu Svatoboru s nejlepšími výhledy a největším množstvím sněhu se nám nechtělo a rychle jsme se usnesli, že se s Julií vrátím do Plzně až o vlak později. Hned jsme měli další dvě hodiny. Ty jsme strávili zčásti venku a zčásti na návštěvě u Jirkových rodičů. Tam jsme kromě sušení oblečení krmili zachráněného netopýra a tím bylo postaráno o další nevšední zážitek. Ze Sušice jsme se s Julií vraceli domů s pocitem, že lépe nešel druhý svátek vánoční prožít.
Jen dva dny po výletu na Svatobor jsem aktivoval svůj poslední vrchol roku 2018. Z Plzně jsem dojel vlakem do Chomutova a potom autobusem do Výsluní, abych se odsud prošel na Lysou horu OK/US-008. V Krušných horách bylo nezvykle málo sněhu, ale na nechráněných místech pěkně foukal ledový vítr. To mi ale nemohlo zkazit radost z toho, že zase jdu po známých místech a navíc mám s sebou rádio. Překvapení na mě čekalo u Nového rybníka. Netušil jsem, že probíhá rekonstrukce hráze, rybník je vypuštěný a jeho východní okraj zplanýrovaný. Až bude oprava hotová a hráz trochu zaroste, bude to tam zase moc pěkné, ale teď to bylo rozbahněné staveniště. Chuť jsem si spravil až v lese za rybníkem, když jsem se mimo pěšinu brodil sněhem a hledal cestu na úpatí Lysé hory. V lese bylo pěkně a nefoukal tu vítr, zato na louce pod kopcem se do mě opřel plnou silou. Navíc s sebou vítr přinášel mlhu a tak jsem stoupal s přivřenýma očima spíš po paměti než podle orientačních bodů. Na vrcholu jsem moc rád zapadl to vytopeného klubového baráku. Zároveň jsem věděl, že čím déle bude sedět v teple, tím méně se mi bude chtít znovu ven vysílat. Tak jsem po chvilce vstal, na pozemku jsem mezi tzv. dřevák a plot natáhnul dipól na 40 metrů a připojil jsem k němu QRP rádio HB-1A. Do nízko zavěšené antény šel jen cca jeden watt výkonu, ale přesto mě za necelou půlhodinku zavolalo 22 lovců. Co víc si s jedním wattem a drátovou anténou ve výšce 0,05 vlnové délky nad zemí přát?! Zajímavé bylo, že s polovinou stanic (F6ACV, G3ILO/P, HA6IAM, I0KHY, I5QNJ, IZ5CPK, LY1SR, M0VKC, PA0INA, RM2C, SV2OXS, UR4PWC) jsem ještě z žádného kopce nepracoval. Po třiceti minutách vysílání jsem měl tak zmrzlé ruce, že bylo načase se pro rok 2018 s programem SOTA rozloučit. Jakmile jsem měl zabaleno, definitivně jsem zapadl do baráku OK5W a s povděkem jsem si od Josefa OK1FKD nechal naservírovat porci výborného guláše a skleničku horkých kořínků. Bylo to téměř nejlepší možné zakončení zimní aktivace.

Přeji všem milovníkům radiových vln ve zdraví a spokojenosti prožitý rok 2019!

Žádné komentáře: