4. 7. 2019

Activity Report – 6/2019

Na začátku léta mi na radiovou činnost nezbylo mnoho času. O to větší radost jsem měl z navázaných spojení, jedné SOTA aktivace a poslechu speciálního vysílání na vlně sedmnáct tisíc čtyři sta čtyřicet metrů.

Digitální provoz
Díky červnovým spojením můžu napsat, že jsem na krátkých vlnách udělal už víc než dva a půl tisíce digitálních QSO a pracoval jsem se stanicemi s více než devíti sty různými prefixy. Jedinými červnovými DXy byly asijské stanice z Kazachstánu (UN7MAU, UN7ZAI), Kypru (5B19CWC, 5B4AMM), Libanonu (OD5TX), Ománu (A41ZZ) a Turecka (TA8A).
Z Evropy mě potěšily nové skandinávské stanice z Norska (LB5RH), Švédska (SA7CND, SM1IRS, SM6BWH, SM6JWR, SM6/DL1HTW) a Finska (OH8OR), speciální stanice AM70URE/6 (70 let španělské národní radioamatérské organizace URE), EH4MCG (literární maratón vyprávění pohádek a dětských příběhů Maratón Cuentos de Guadalajara 2019), EG5FSJ (slunovratový festival Fogueres de San Joan), EM7EFF (aktivace chráněného území WFF URFF-0245), SO75PW (75. výročí Varšavského povstání) a stanice pracující u příležitosti Světového poháru v kriketu (GB19BAN, GB19CGI, GB19CWC, GB19IND, GB19NZ, GB19SA, GB19SG, GB19SL, GB19WI). Radost mám ze spojení se stanicí OL4ACF, což je značka, pod kterou se před pětapadesáti lety poprvé objevil v éteru Zdeněk OK1AR, a letos ji po půl století oprášil.

Novými prefixy pro WPX Digital pro mě jsou 5B19, AM76, DH9, DK2, DK8, EH4, EM7, F2, GB19, GM5, IU2, IW3, IX1, LX9, OL4, OM4, OZ9, PA9, PD4, RM4, S53, S57, SA7, SM1, SO75, SY9, TA8, UF6, YU7.

Diplomy a QSL
Za spojení se španělskými stanicemi s prefixem AM70 připomínajícími 70. výročí založení Unión de Radioaficionados Españoles jsem si z webu URE stáhl pamětní diplom.
Na QSL službu Českého radioklubu jsem poslal balíček s 0,78 kg lístků OK1NF, OK1-34856 a OK1OTM a ve schránce jsem v červnu měl jediný QSL a to od Carstena DK6MP za můj posluchačský report.

SOTA
O třetím červnovém pondělí jsem využil jedinečnou možnost zavysílat si z kopce ve všední den a na pásmu 40 metrů jsem aktivoval Krkavec OK/PL-081. Protože jsem celou aktivaci musel stihnout v omezeném čase, nezbylo mi než pochodovat na vrchol i zpátky poměrně ostrým tempem. Bylo dost velké horko, ale naštěstí jsem prakticky celou cestu šel lesem. Jakmile jsem mezi stromy pověsil dipól a připojil k němu rádio, ozval jsem se na 7032 kHz. Žádný pajlap se nestrhnul, ale nemusí pokaždé pršet, stačí, když kape. Za třiadvacet minut mě zavolalo deset stanic, což na platnou aktivaci bohatě stačilo. Nejvíc mě potěšilo s2s spojení s Berndem OK/DL2DXA/P, který právě aktivoval Svatý kopeček GMA OL/JM-002 (363 m n. m.) nad Mikulovem a z OK stanic mě poprvé zavolal také Josef OK1FMJ alias OK1-11861. Ovšem zlatým hřebem a vlastně nejkrásnější částí krátkého výpadu na Krkavec bylo závěrečné koupání v Kamenném rybníku. Takhle si představuju letní vysílání z přírody. Bohužel se kombinace SOTA vrchol a blízké místo ke koupání vyskytuje zcela výjimečně a kormě Krkavce se mi to povedlo jenom zatím jenom pod Hradišťským vrchem.
SWL
Dvakrát ročně (o Vánocích a u příležitosti Alexandersonova dne na přelomu června a července) vysílá unikátní švédská stanice Grimeton radio SAQ. Letos připadlo letní vysílání na neděli 31. června a nenechal jsem si ho ujít. Byla to dobrá příležitost provětrat jediné z mých rádií, které přijímá na kmitočtu 17,2 kHz. S dlouhým drátem bylo vysílání SAQ slyšet poměrně dobře a jen s malým QRN. a v 0900z jsem si s chutí poslechl a zapsal následující relaci:
cq cq cq de SAQ SAQ SAQ = This is Grimeton radio / SAQ in a transmission using the Alexanderson 200 kW alternator on 17.2 kHz = Today we are celebrating the hundredth anniversary of the first east to west voice transmission from Europe across the Atlantic, from Marconi station Ballybunion radio / YXQ in Ireland to Louisbourg, Cape Brenton in Nova Scotia, Canada. = Signed: World heritage Grimeton and the Alexander - Grimeton veteranradios vaenner association + = For QSL info please read our website: www.alexander.n.se + = de SAQ SAQ SAQ qrx at 1200z + de SAQ sk

Novinkou je možnost poslat posluchačský report přímo přes formulář na webových stránkách. Vyzkoušel jsem to a jsem zvědavý, jestli za poslech přijde QSL.

Žádné komentáře: