30. 10. 2009

Když se závod vydaří ...

Málokdy se stane, že závod vyjde lépe, než si člověk přeje a plánuje. A přesně tohle nás (OK5W) potkalo v CQ WW SSB DX Contestu 2009. Ale pěkně popořádku.

V týdnech předcházejících závodu odvedla parta OK1AAU, AEZ, FKD, FMX, MJA, OK3CV, OK9UKI ohromný kus práce na anténách a díky tomu jsme se mohli contestu zúčastnit s kompletní a funkční anténní výbavou. Operátorů se na závod sešlo tak akorát a Jarda OK1WF vymyslel následující rozdělení pásem: 160m – OK1NF + OK1JKT, 80m – OK2ZW, 40m – OK1CF + OK1WF, 20m – OK1DO + OK1JR, 15m – OK1TA + OK1TN, 10m – OK1FKD. Cíl Jarda nastavil na 4.500 spojení a 8.100.000 bodů. Po zadrátování rádií, kotlů a antén zbývalo už „jen“ rozhýbat počítačovou síť. To při absenci Milana OK1AMX bravurně provedl Jirka OK1DO. Přípravu jsme završili večeří, bramborovým džusem a moravskými vitamíny a SSB část největšího závodu sezony mohla začít.

O půlnoci UTC vypukl na spodních pásmech obvyklý masakr. Podmínky za mnoho nestály, ale Karel CF držel na 40m solidní rejt a násobiče na 80m a 160m také jakž takž přibývaly. Ráno převzala štafetu horní pásma. Nečekaně pěkně se přes den otevřela patnáctka a dvojice TA & TN se postarala o využití šance, kterou nám příroda nachystala. Josef FKD mezitím poctivě zobal na 10m nové země a zóny. Večer znovu nastoupila „low bands“ parta a bitva pokračovala. Optimisté začali odhadovat, že když se nic nepokazí, mohli bychom překonat stanovený cíl a dosáhnout solidního výsledku v okolí deseti miliónů bodů.

Noc ze soboty na neděli byla z hlediska podmínek šíření lepší a DXy na 80m/160m jsme konečně mohli slyšet a ne jenom tušit jako v noci na sobotu. (Signál W3LPL na 160m byl první noc tak slabý, že jsem přemýšlel, co se pokazilo v naší RX cestě.) K pajlapu se dostal i Zdeno ZW na 80m a Karel JKT ulovil na 160m další cenné násobiče. V neděli se opakovalo otevření 15m a přísun nových stanic byl zajištěn. Kolem 1530 UTC padla magická hranice 5.000 QSO a o čtyři hodiny později jsme se přehoupli přes 10.000.000 bodů. Ani závěr závodu jsme nevypustili a bojovali o co nejlepší výsledek dál. Věděli jsme, že držíme krok s OM8A, a to pro nás bylo po celý závod překvapivým zjištěním a příjemným povzbuzením. V neděli večer dostala prostor i stošedesátka a mohl jsem v krátkém pajlapu přidat k našemu výsledku dalších 300 spojení. Závod jsme završili na osmdesáti metrech a k obligátnímu šampaňskému jsme tentokrát měli dobrý důvod: 5.841 QSO, 178 zón, 692 zemí, 10.521.780 bodů.

Závod se povedl po všech stránkách. Sešla se prima parta, bylo příznivé počasí a nad očekávání dobré podmínky šíření, dařilo se nám hladce střídat pásma při dodržení desetiminutového pravidla, vysílací i počítačová technika fungovala spolehlivě a netrpěli jsme hlady ani žízní. Kéž by podobně vyšla i telegrafní část CQ WW na konci listopadu.

Pro dokreslení atmosféry jsem dal pár fotek na rajče.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Naprosto bombastickej výsledek a vůbec poprvé v historii bylo z OK v M/S setřeleno 10 mega ! Ohromné gratulace celému týmu OK5W a i všem kolem, kteří se podíleli na přípravách před závodem.Pavel 1MU.