8. 8. 2018

Activity Report – 7/2018

Největší červencovou událostí byla návštěva u Radka OK1MRK a s ní spojené putování po kopcích. Kromě telegrafních spojení ze SOTA/GMA vrcholů jsem pracoval od krbu na FT8:
Digitální provoz
Provozem FT8 jsem udělal tři nové země DXCC: Andorru, Černou Horu a Kosovo. Pro WPX Digital mi přibylo 41 nových prefixů (4O7, 4Z1, 9H4, A92, C31, CW1, CX3, DH3, DJ2, DK9, ER5, ES5, EW7, GW4, JA3, LB2, LU2, OM7, ON6, PA1, PD5, PF7, R6, RA2, RA7, RK1, RO1, RX4, SB3, SP1, SQ2, SQ7, SQ8, TM5, UD6, UN1, UX3, YB7, YO6, Z68, ZP6).
Z Afriky mám v deníku dvě stanice ze španělské enklávy Ceuta (EA9ACF, EA9ACL). Z Asie se povedla spojení s Bahrajnem (A92AA), Izraelem (4Z1RZ), Japonskem (JA3FYC, JH1QYT), Kazachstánem (UN1L) a Kuvajtem (9K2HS, 9K2OF). Dovolal jsem se také jihoamerických stanic z Argentiny (LU2JCW), Chile (CE2FME), Paraguaye (ZP6ARO) a Uruguaye (CW1FWC – MS ve fotbalu 2018, CX3AL). Z Oceánie pěkně procházel signál od indonéské stanice YB7YES.
Nejvíc spojení jsem jako obvykle navázal s Evropou. Zmíněné trio nových zemí 4O7CC (DXCC Digi #128), C31KC (DXCC Digi #127) a Z68M (DXCC #161) doplňují příležitostné stanice R18ARG, R18JPN (MS ve fotbalu 2018), TM5SE (Franck Tonna F5SE). Novými stanicemi ze Skandinávie jsou z Finska OH1BJC, OH1LWZ, OH2GEK, OH2LNH, OH4EVX, OH8JGG, z Norska LA6VQ, LB2VI, LB6B a ze Švédska SB3A a SM6GBM.

QSL
Za moje posluchačské reporty mi přišly direkty od Andyho M1AZG a Boba NE3I (PA). Oboustranné spojení mi direktem potvrdili Nelson K3UGI (PA) a Bob VP8LP + VP8VPC, díky čemuž mám potvrzeny Falklandské ostrovy jako 153. zemi DXCC.
SOTA/GMA
O třetím červencovém víkendu jsme s Julií znovu navštívili Radka OK1MRK v jeho domácím QTH. Páteční podvečer jsme věnovali osvěžení v Labi a večer jsme nad uzeným a klobásami naplánovali program na víkend. Jako první cíl sobotního putování jsme vybrali Hazmburk (SOTA OK/US-061, WCA OK-01193). Protože hned od rána nemilosrdně pálilo Slunce, ocenili jsme, že téměř celá trasa pochodu z parkoviště pod kopcem až na vrchol vedla pod příkrovem stromů. Cestou jsme zobali dozrávající špendlíky a jako obvykle jsme si bez ustání povídali. Na vrcholu nás čekal kruhový výhledem do kraje a prohllídka celého hradního areálu včetně Bílé věže. S Radkem jsme se shodli, že Hazmburk je ideální místo pro aktivaci na VKV. Moje plány ale byly krátkovlnné a proto jsme se po prohlídce hradu uklidili na předem vyhlídnuté místo, které bylo klidnější a hlavně umožňovalo bez potíží natáhnout mezi stromy dipól na 40 metrů. K anténě jsme připojili FT-817ND a za chvilku jsem na obvyklém SOTA kmitočtu mohl dát výzvu. Na tu jako první reagoval Mark HB9DBM/P z vrcholu Brandegg HB/UR-074 (1108 m) a po něm deset dalších lovců. Když prvotní nápor ustal, rozloučil jsem se a po zabalení jsme se stejnou cestou vrátili do výchozího bodu.
Ve stínu bylo třicet stupňů, ale na parkovišti žádný stín nebyl a teplota v autě tak byla ještě podstatně vyšší. Naštěstí byl další motorizovaný přesun krátký a po šesti kilometrech jsme auto zaparkovali před hospodou v Třebenicích. V prázdné hospodě jsme si pochutnali na obědě, posunuli jsme se ještě o necelý kilometr a mohli jsme se vydat na Košťál (GMA OL/US-113, WCA OK-01195, WFF OKFF-1650). Už zdálky bylo jasné, že se cestou na vrchol zapotíme, ale že námaha bude stát za to. A bylo to tak. Při stoupání jsme dokonce chvílemi mlčeli, což se nám nestává často. Ve stínu zříceniny hradu Košťálov jsme si na chvilku odpočinuli a přitom se dívali na okolní kopce trčící z jinak ploché krajiny. U některých kopců jsem si nebyl jistý, na co vlastně koukám, ale s pomocí mapy a měření úhlů hodinkami jsme je nakonec identifikovali. Vysílací stanoviště jsme připravili na plácku pod zříceninou. Byl jsem zvědavý, kolik stanic zavolá, protože to byla moje prakticky první čistě krátkovlnná aktivace GMA vrcholu. Začal jsem na 40 metrech a žádný velký pajlap se nekonal. Postupně zavolali čtyři lovci, mezi nimi Jirka OK1DDQ/P z nejvyššího vrcholu české části Jizerských hor Smrk OK/LI-003 (1124 m). Když nikdo další nevolal, přeladil jsem se na 20 metrů. Tady bylo v plném proudu ruské mistrovství v práci na KV (Чемпионат России по радиосвязи на КВ) a povedlo se mi rozdat body deseti stanicím, včetně tří speciálních dvojčlenných stanic se značkami R33H, R33Y a R38U (obdoba WRTC), což pro mě byly nové prefixy pro WPX.
Ještě před odchodem z vrcholu jsme se jednomyslně shodli, že dva kopce byly tak akorát a na další už dnes nepůjdeme. Všichni uvítali i nápad dát si někde zmrzlinu. V klidu jsme zabalili a vycházkovým tempem jsme se vrátili k autu. Na zmrzlině jsme si pochutnali v Třebenicích a potom nás Radek v pořádku dovezl do Ústí. Také o dalším programu panovala shoda. Do chladicího boxu jsme naházeli led, dobroty od kosti, zeleninu a pití, do batohu celtu a plavky a hurá k vodě. Za chvíli jsme si na našem oblíbeném místě u Labe užívali koupání v řece a piknik. Moc rád jsem se podíval na Hazmburk i Košťál a z obou kopců si zavysílal, ale nejlepší aktivitou z celého dne bylo podvečerní koupání!
Na neděli jsme si nechali výlet na Lovoš (SOTA OK/US-040, WFF OKFF-0097). Radek nás dovezl na plácek severně od Bílinky a odsud jsme se pustili po žluté značce do kopce. I tentokrát bylo příjemné, že cestu kryl les. Abychom si výstup trochu zkomplikovali, vzali jsme s sebou kromě obvyklé radiové výbavy ještě skládací vojenské polní lůžko. Je prima vědět, že je Radek podobný blázen jako já a je ochotný realizovat naše praštěné nápady a ještě se z toho radovat! Když jsme všechno vynesli na vrchol, pokochali jsme se zaslouženým výhledem i samotným vrcholem. Na vysílání jsme se přesunuli do pěkného dubového lesíku, kde se Julie uvelebila na polním lůžku a já s rádiem na pařezu. Opět jsem se nejdřív ozval na 40 metrech a po Radkově spotu na SOTAwatch se rozeběhl pěkný pajlap. Kupodivu nebyl mezi osmnácti lovci nikdo na kopci a na s2s spojení z Lovoše nedošlo. Když došla zásoba volajících, zkusil jsem štěstí na 17ti metrech. Možná kvůli nevhodné denní době (poledne) a možná kvůli nevhodně zvolenému pásmu zavolali jenom tři lovci. Protože jsem chtěl snažení dotáhnout do platné dvoupásmové aktivace, ladil jsem, až jsem našel volat výzvu Sergeje RN9N. Dovolal jsem se až po několika pokusech a Sergej se stal mým  čtvrtým DXem udělaným ze SOTA kopce s QRP výkonem a jednoduchou anténou nízko nad zemí. Po úspěšné aktivaci jsme se vrátili stejnou cestou k autu a popojeli jsme do Oparenského údolí. Chtěli jsme poobědvat v Černodolském mlýnu, ale když jsme viděli, kolik je tam lidí, rychle jsme tuhle myšlenku opustili. Překvapením bylo setkání s kolegyní ze Škodovky. Neúspěch s obědem nás neodradil od prohlídky zříceniny hradu Oparno. Dál jsme se v údolí nezdržovali, Radek popřemýšlel nad náhradním místem, kde se najíme, a napadl ho Velemín. Tam jsme uspěli a do Ústí jsme se nemuseli vracet hladoví. Stejně jako v předchozí dny jsme i neděli zakončili koupáním v Labi. V pondělí ráno Radek odjel do práce a já s Julií zpátky domů. I třetí návštěva v Ústí nad Labem se nám moc líbila a až se z ní Radek vzpamatuje, rádi ho navštívíme znovu. Díky, Háčo!
Diplomy
Aktivací Košťálu jsem splnil podmínky bronzové třídy v soutěži GMA Triathlon 2018. K vydání diplomu stačilo jediné kliknutí na webu GMA!

Žádné komentáře: