16. 12. 2010

Na vlně 17440 metrů

Téměř sedmnáct a půl kilometru, taková je délka vlny, na které ze švédského Grimetonu vysílá dlouhovlnná stanice SAQ. Vlnová délka 17440 metrů a jí odpovídající frekvence 17,2 kHz ale nejsou jedinými zajímavými parametry tohoto unikátního zařízení. Srdce vysílače SAQ tvoří Alexandersonův alternátor s průměrem rotoru 1,6 m, jež při 2100 otáčkách za minutu generuje výkon 200 kW. Je to poslední funkční vysílač tohoto druhu na světě a v roce 2004 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Stanice SAQ (foto Wikipedia)

Impozantní je i anténa stanice SAQ. Šest 127 metrů vysokých stožárů s rameny o délce 46 m nese osm 2200 metrů dlouhých vodičů, kterými je napájeno šest vertikálních zářičů. Rozestup mezi jednotlivými stožáry je 380 metrů a pozemek stanice SAQ zabírá plochu 110 hektarů.

Grimetonská stanice byla vybudována v letech 1922-1924 pro zajištění transatlantické komunikace. Byla součástí celosvětové sítě tvořené osmnácti dlouhovlnnými vysílač. Další stanice byly umístěny v kontinentální části USA, na Havajských ostrovech, ve Walesu a v Polsku.

Provoz stanice SAQ byl ukončen krátce po druhé světové válce, kdy se dálkový radiový provoz definitivně přesunul na krátké vlny. Následně stanici převzalo švédské královské námořnictvo a až do roku 1995 ji používalo pro komunikaci s ponorkami. Poté měla být stanice zrušena. Naštěstí se našel dostatek radiových nadšenců a hlavně peněz a stanice SAQ byla jako technická památka zachována.

Alexandersonův alternátor (foto Wikipedia)

V současné době stanice vysílá krátké telegramy při zvláštních příležitostech. Pravidelně se na kmitočtu 17,2 kHz ozývá o první červencové neděli v rámci oslav Alexandersonova dne a potom také o Vánocích. Letošní vánoční vysílání proběhne na Štědrý den, tj. v pátek 24. prosince v 0800 UTC a zprávy o poslechu budou potvrzovány QSL. Posluchačský report je možné poslat několika způsoby (e-mailem, přes QSL službu nebo direct). Příslušné kontakty jsou uvedeny na webu Alexandersonovy společnosti.

Lars SM6NM u klíče (foto Alexandersonova společnost)

Možností, jak přijímat na velmi dlouhých vlnách vysílání SAQ, je několik. Přijímač pro VLF má ve svém hamshacku asi málokdo, ale je možné postavit jednoduchý konvertor k běžnému krátkovlnnému (T)RXu. Inspiraci je možno čerpat například na stránkách Rogera G3XBM.

Pokud se vám nechce nic bastlit, existuje ještě jednodušší cesta. Stačí mít počítač se zvukovou kartou, do jejího vstupu přivést signál přímo z antény a na 17,2 kHz poslouchat za použití vhodného programu. Tím může být třeba Spectran nebo Argo. S anténou si není nutné lámat hlavu. V porovnání s vlnovou délkou bude každá anténa krátká, hi. Ale pro příjem SAQ postačí jakákoliv drátová anténa, v nouzi poslouží i několik metrů drátu.

Poslední možností je poslechnout si vysílání SAQ prostřednictvím webového SDR přijímače v nizozemském Delftu (JO21EX). V tomto případě ovšem nebude váš případný SWL report potvrzen QSL lístkem.

Všem, kteří budou na Štědrý den poslouchat vysílání SAQ, přeji dobré příjmové podmínky!

Na závěr ještě tip na pěkné video z Grimetonu:
a několik webových odkazů:

Žádné komentáře: