10. 9. 2009

HAM-MAG, CQ-QRP, Šikula

Elektronické časopisy jsou perspektivní alternativou k časopisům v papírové podobě. Elektronické časopisy mají řadu zřejmých výhod pro vydavatele (nulové náklady na papír a tisk, rychlá a snadná distribuce pomocí internetu a elektronické pošty) i pro čtenáře (snadná archivace starých čísel, fulltextové vyhledávání, interaktivita). Jejich (snad jedinou) nevýhodu vystihuje můj kamarád Zdeno OK2ZW lakonickou větou: „CDčko si na záchod nevezmeš.“ V tom má samozřejmě pravdu, ale i tak si myslím, že výhody výrazně převažují nevýhody.

Po časopisech K9AY Telegraph a PileUP! Newsletter bych rád upozornil na další tři zajímavé tituly.

Vincent F5SLD vydává měsíčník HAM-MAG. Po přihlášení k odběru magazínu (odesláním prázdného mailu na adresu hammag_ensubscribe@yahoogroups.co.uk) si každý měsíc budete moci zdarma přečíst články ze všech možných oblastí našeho koníčku (technika, provoz, šíření radiových vln, historie, humor atd). Stará čísla časopisu jsou na webu F5SLD volně ke stažení bez nutnosti jakéhokoliv přihlašování. A budete-li chtít na oplátku udělat radost Vincentovi F5SLD, pošlete mu do některého z dalších čísel svůj vlastní příspěvek ...


Pokud umíte rusky a je vám blízká myšlenka QRP, můžete si z webových stránek Ruského QRP klubu stáhnout a přečíst časopis CQ-QRP. Klub vydává čtyři čísla ročně a volně přístupný je i archiv všech vydaných čísel CQ-QRP od roku 2003.


Jednou z mnoha činností, které vykonává příbramský Q-klub pro děti a mládež, je vydávání jednostránkového elektronického časopisu Šikula. Podtitul „magazín pro bystré hlavičky a jejich rodiče“ osvětluje, komu je časopis určen. Hledáte-li inspiraci pro práci s dětmi, může se vám Šikula hodit. Opět jsou volně k dispozici všechna dosud vydaná čísla.

Žádné komentáře: